Gyertyafényes vacsora, romantikus
este a lánnyal, ideális előkészületek egy tartalmas estéhez. De milyen
étel illik egy ilyen alkalomhoz? Mire kell figyelni, hogy elérjük a
megfelelő hatást?
Válasz
valami könnyű, ünnepies, de nem túl bonyolult ételt, amit te magad is
el tudsz készíteni. (Nagyobb hatást érsz el, ha magad csinálod a vacsit.)
A lényeg, hogy ne terhelje le a gyomrot nagyon, mert másra kell majd az
energia :-) Használj olyan fűszereket, amik növelik a szexuális
vágyat, pl:
szerecsendió, fenyőmag, vanília, citromhéj, fahéj, szegfűszeg,
szegfűbors, menta. Legyen hozzá valami jó kis tüzes vörösbor,
romantikus jazz (lásd Mogyoró rádió), és valami finom desszert,
mondjuk parfé vagy eper tejszínhabbal.
Sohasem sikerül eléggé apróra
vágni, ráadásul bőgsz tőle, mint egy óvodás, aki leesett a
mászókáról. A megoldás: éles kés és egy kis technika. Először a
megpucolt hagymát tedd vízbe, mosd le (nem fog annyira csípni).
Vágd ketté függőlegesen. A szártól a gyökér felé irdald be, de ne
vágd át teljesen, mert szétesik. Majd vízszintesen is vágj be
a szárig egyszer. Ezután már csak keresztben kell felszeletelni, és szép, finomra vágott hagymánk lesz.
Hogy is van ez?
/képes illusztráció/
A titok
nyitja a hozzávalók sorrendje. Először jönnek a tojások - 3 db.
Azután jöhet a tej, úgy 3-4 dl. Ezt elkeverjük, és folyamatos
kevergetés mellett beleöntjük a lisztet. Annyit, hogy sűrű masszát
kapjunk (ez körülbelül 1/3 kg lisztet jelent). A sűrűség miatt
könnyű lesz elkeverni csomómentesre. Ezután már csak fel kell
hígítani szénsavas ásványvízzel, és kb. 1 dl étolajat keverni
bele. Onnan tudjuk, hogy elég híg a tészta, hogy amikor kiemeljük
belőle a kanalat, a tészta vékony, egységes bevonatot képez rajta,
és nem folyik le teljesen.
Hogyan készül
a tökéletes rizsköret?
Bevallom,
eleinte jómagamnak is sok problémám volt ezzel a kérdéssel.
Szakácstanulóként az étteremben mindig nekem kellett csinálnom az
unalmas és macerás dolgokat. Ennek csak egyetlen előnye lett,
mégpedig az, hogy megtanultam minden apró fortélyt, amelyek felett
talán mások elsiklottak.
Szóval, kell hozzá egy olyan
edény (lehetőleg teflon), amelyben nehezére esik rizsünknek
odakozmálni. Majd pucolj meg egy fej hagymát. Az edényben forralj
vizet - a rizs és víz arányán áll vagy bukik minden: 1 kg rizshez
1,8 liter víz kell. A rizst közepes lángon, kevés olajon kezd el
pirítani. Kevergesd, amíg a szemek nagy része ki nem
fehéredik, majd sózd meg. Dobd bele a hagymát, öntsd rá a vizet,
fedd le fedővel, és kevergetés nélkül párold, amíg az
összes víz el nem fő. Vedd le a tűzről, keverd fel az összetapadt szemeket,
majd takard vissza. Ha szükséges, 5-10 perc múlva (vagy tálalás előtt)
keverd fel megint.
A krémleves, mint műfaj méltán
népszerű. Közkedveltségét könnyű elkészítési módjának,
ízletességének valamint állagának köszönheti. Ideális, mivel
könnyen emészthető nem kell hozzá sok alapanyag, és szinte minden
főzésre alkalmas zöldségből elkészíthető. Krémességük elegánssá,
és kicsit különlegessé varázsolja az étkezést. Most egy általános
ötletet fogok leírni, ami majdnem minden krémleves esetében
alkalmazható.
A recept alapján megfőtt
zöldséget vedd le a tűzről, majd öntsd hozzá a tejszínt vagy tejet
és a megfelelő liszt mennyiséget. Ezután jöhet a turmixolás. Ha
esetleg az alapanyag rostosabb vagy nem sikerül teljesen
csomómentesre turmixolni, akkor egy szűrön egyszerűen szűrd át.
Forrald fel, ezalatt szépen besűrűsödik. Ízesítsd, fűszerezd, ha
szükséges még.
Ennyire egyszerű. Talán nem ez
a legszakszerűbb eljárása a krémlevesek készítésének viszont ezzel
a trükkel sok időt és mosogatnivalót megspórolhatsz.
Jamie
Oliver
Lássuk,
mit sütött ki az angol sztárszakács Jamie Oliver, amikor
hirtelen meglepték barátai. Egyszerű, de "ütős"
kaják bulikra.
Amit tudni érdemes a
savanyúságról
A savanyúságok élettani hatásai,
szerepük a táplálkozásban - ezekről és hasonlóan érdekes témákról
beszélgettem Mónikával, aki cseppet sem tűnt savanyúnak.
Az Unicumos pulyka receptje
Pálinkás jóreggelt, emberek! :-)
1. Vegyünk egy pulykát!
2. Egy pohár unicum.
3 Tegyük a pulykát a sütobe!
4. Még két unicum.
5. Állítsuk a hofokot 190 sütore!
6. 3 unicum további.
7 Süssük a kapcsot be!
8. Most még tovum 4 univáb.
9. Pulykázzuk meg a zsírt!
10. Unicumot a másik palackot még.
11. Dugjunk pulykákat a homérumba!
12. Poharazzunk még egy unicumot az öntbe!
13. Süssük az unicumot még egy óráig!
13+1. "Gyöngyvirágos kék ibolya-a-a-a!..."
14. Pulykáljuk meg az puha unicumját!
15. Vegyük ki a pulyákot az unicumból!
16. "Édes anyám, sirhalmomra-a-a-a!..."
17. "Kiskút, kerekes kút..."
18. Szeletum a pulyák darabbal többe!
19 . Pusztuljunk tásztátum
20 . Palackoljunk még egy unicum vevétet!
21. "Nyílára uccásik a krocsmrasumity!..."
22 . Állítsuk meg a teritumot és pulykoljunk még egy
terítéket!
23 . Leterít az unipulyák, és fogyjunk el!
:-)