Főzőshow | Teaház | Kávészünet | Fit Zone | Fórum

Receptek | Főzősuli | Trükkök | Fűszerek | Hírek | Játék

Jó ebédhez szól az internet rádió!

Hangold rá magad!

Recept top 10

  1, Parmigiana

  2, Tejszínes-mentás őszibarack krémleves

  3, Pissaladiére

  4,Póréhagyma leves,

  5, Sajttorta

  6, Muffin,

  7, Reform céklaleves

  8, Ánizs krémleves

  9, Olasz Crostini

  10, Japán palacsinta

 

- avagy a csábítás főzőiskolája!

Gyertyafényes vacsora, romantikus este a lánnyal, ideális előkészületek egy tartalmas estéhez. De milyen étel illik egy ilyen alkalomhoz? Mire kell figyelni, hogy elérjük a megfelelő hatást?

Válasz valami könnyű, ünnepies, de nem túl bonyolult ételt, amit te magad is el tudsz készíteni. (Nagyobb hatást érsz el, ha magad csinálod a vacsit.) A lényeg, hogy ne terhelje le a gyomrot nagyon, mert másra kell majd az energia :-) Használj olyan fűszereket, amik növelik a szexuális vágyat, pl: szerecsendió, fenyőmag, vanília, citromhéj, fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, menta. Legyen hozzá valami jó kis tüzes vörösbor, romantikus jazz (lásd Mogyoró rádió), és valami finom desszert, mondjuk parfé vagy eper tejszínhabbal.

És a többi már nem a kaján múlik...

 

Főzőshow háttérkép

Letölthető:

 

1024x768

800x600

 

 

Az a fránya hagyma!

Sohasem sikerül eléggé apróra vágni, ráadásul bőgsz tőle, mint egy óvodás, aki leesett a mászókáról. A megoldás: éles kés és egy kis technika. Először a megpucolt hagymát tedd vízbe, mosd le (nem fog annyira csípni). Vágd ketté függőlegesen. A szártól a gyökér felé irdald be, de ne vágd át teljesen, mert szétesik. Majd vízszintesen is vágj be a szárig egyszer. Ezután már csak keresztben kell felszeletelni, és szép, finomra vágott hagymánk lesz.  Hogy is van ez?  /képes illusztráció/

Csomómentes palacsintatészta akár fakanállal is:

A titok nyitja a hozzávalók sorrendje. Először jönnek a tojások - 3 db. Azután jöhet a tej, úgy 3-4 dl. Ezt elkeverjük, és folyamatos kevergetés mellett beleöntjük a lisztet. Annyit, hogy sűrű masszát kapjunk (ez körülbelül 1/3 kg lisztet jelent). A sűrűség miatt könnyű lesz elkeverni csomómentesre. Ezután már csak fel kell hígítani szénsavas ásványvízzel, és kb. 1 dl étolajat keverni bele. Onnan tudjuk, hogy elég híg a tészta, hogy amikor kiemeljük belőle a kanalat, a tészta vékony, egységes bevonatot képez rajta, és nem folyik le teljesen.

Hogyan készül a tökéletes rizsköret?

Bevallom, eleinte jómagamnak is sok problémám volt ezzel a kérdéssel. Szakácstanulóként az étteremben mindig nekem kellett csinálnom az unalmas és macerás dolgokat. Ennek csak egyetlen előnye lett, mégpedig az, hogy megtanultam minden apró fortélyt, amelyek felett talán mások elsiklottak.

Szóval, kell hozzá egy olyan edény (lehetőleg teflon), amelyben nehezére esik rizsünknek odakozmálni. Majd pucolj meg egy fej hagymát. Az edényben forralj vizet - a rizs és víz arányán áll vagy bukik minden: 1 kg rizshez 1,8 liter víz kell. A rizst közepes lángon, kevés olajon kezd el pirítani. Kevergesd, amíg a szemek nagy része ki nem fehéredik, majd sózd meg. Dobd bele a hagymát, öntsd rá a vizet, fedd le fedővel, és kevergetés nélkül párold, amíg az összes víz el nem fő. Vedd le a tűzről, keverd fel az összetapadt szemeket, majd takard vissza. Ha szükséges, 5-10 perc múlva (vagy tálalás előtt) keverd fel megint.

 

 

Egyszerűek, finomak, egészségesek, krémlevesek!

 

 

A krémleves, mint műfaj méltán népszerű. Közkedveltségét könnyű elkészítési módjának, ízletességének valamint állagának köszönheti. Ideális, mivel könnyen emészthető nem kell hozzá sok alapanyag, és szinte minden főzésre alkalmas zöldségből elkészíthető. Krémességük elegánssá, és kicsit különlegessé varázsolja az étkezést. Most egy általános ötletet fogok leírni, ami majdnem minden krémleves esetében alkalmazható.

A recept alapján megfőtt zöldséget vedd le a tűzről, majd öntsd hozzá a tejszínt vagy tejet és a megfelelő liszt mennyiséget. Ezután jöhet a turmixolás. Ha esetleg az alapanyag rostosabb vagy nem sikerül teljesen csomómentesre turmixolni, akkor egy szűrön egyszerűen szűrd át. Forrald fel, ezalatt szépen besűrűsödik. Ízesítsd, fűszerezd, ha szükséges még.

Ennyire egyszerű. Talán nem ez a legszakszerűbb eljárása a krémlevesek készítésének viszont ezzel a trükkel sok időt és mosogatnivalót megspórolhatsz.

 

 

 

Jamie Oliver

Lássuk, mit sütött ki az angol sztárszakács Jamie Oliver, amikor hirtelen meglepték  barátai.  Egyszerű, de "ütős" kaják bulikra.

Amit tudni érdemes a savanyúságról

A savanyúságok élettani hatásai, szerepük a táplálkozásban - ezekről és hasonlóan érdekes témákról beszélgettem Mónikával, aki cseppet sem tűnt savanyúnak.

 

Az Unicumos pulyka receptje
 Pálinkás jóreggelt, emberek! :-)

 
1. Vegyünk egy pulykát!
2. Egy pohár unicum.
3 Tegyük a pulykát a sütobe!
4. Még két unicum.
5. Állítsuk a hofokot 190 sütore!
6. 3 unicum további.
7 Süssük a kapcsot be!
8. Most még tovum 4 univáb.
9. Pulykázzuk meg a zsírt!
10. Unicumot a másik palackot még.
11. Dugjunk pulykákat a homérumba!
12. Poharazzunk még egy unicumot az öntbe!
13. Süssük az unicumot még egy óráig!
13+1. "Gyöngyvirágos kék ibolya-a-a-a!..."
14. Pulykáljuk meg az puha unicumját!
15. Vegyük ki a pulyákot az unicumból!
16. "Édes anyám, sirhalmomra-a-a-a!..."
17. "Kiskút, kerekes kút..."
18. Szeletum a pulyák darabbal többe!
19 . Pusztuljunk tásztátum
20 . Palackoljunk még egy unicum vevétet!
 21. "Nyílára uccásik a krocsmrasumity!..."
22 . Állítsuk meg a teritumot és pulykoljunk még egy
terítéket!
23 . Leterít az unipulyák, és fogyjunk el!
:-)

 /köszönet a szerzőnek/