-Ez egy rövid kis áttekintés különleges, de itthon
is elérhető
fűszerekről. A teljesség igénye nélkül.
Ánizs:
Édeskés íze miatt kedvelt fűszer keleten. Pudingok, sütik, édes
rizsekbe, gyümölcslébe stb. tehető.
Babérlevél: gyakran része
fűszerkeverékeknek, kitűnő ízt ad egybesült sertés marha és vad
ételekhez. De olyan zöldségféléket is fűszerezhetsz vele
amelyekhez kell egy kis savanykás íz. Pl. krumplifőzelék,
karfiolleves stb.
Bazsalikom: Erős, jellegzetes,
szegfűszegre emlékeztető, édeskés íze van. Általában az olasz
konyha használja. Kiváló fűszer friss salátákhoz, paradicsomos
ételekhez, tésztákhoz, babhoz, gombához. (A pesto fő alkotóeleme.)
Borsikafű: Csökkenti a bab felfújó hatását ezért
szeretettel használják babos ételek fűszereként, de a káposzta-,
krumpli-, gombaételekhez is alkalmas. Hurkát, savanyúságot,
pecsenyéket, mártásokat, salátákat, ecetes és vizes uborkát is
ízesítenek vele gyakorta.
Borsmenta: Rendkívül üdítő hatású, koktélokban,
gyümölcsökhöz, teákhoz. Ráadásul a leheleted is frissíti.
Alkalmazzák még paradicsomos mártásokhoz, sültekhez, ürühúshoz.
Friss uborkával kellemes íz párt alkot.
Citromfű: levele a citrom illatára emlékeztet. Jó
fűszer vadételekhez és gombafélékhez.
Curry: Ez az egyik kedvencem. Indiai fűszer,
sárga és vörös változata ismert. Szinte minden ízesíthető vele,
ugyanis markáns íze szinte azonnal átveszi az irányítást az
ételekben. A vörös curry-t gyakran használják együtt lime-al.
Indiai ételekhez, levesek tészták, zöldségek és szárnyasokhoz a
legjobb.
Fekete üröm: Serkenti az epeműködést, javítja az
emésztést, görcscsillapító hatású. Emellett fontos fűszer a
vadakhoz.
Fodormenta: Inkább gyógynövényként ismert. Illata
elősegíti a légzést. Kamillateába keverve a legjobb inhalátor.
Alkalmazzák még italokhoz teákhoz.
Halványító
zeller: Másnéven angol zeller. Import árú,
ezért valószínűen csak nagyobb piacokon és üzletekben
kapható, viszont egész évben elérhető. Fontos kelléke a diétás
étkezésnek, de az előítéletekkel szemben az íze nagyon jó.
Zellertestvéréhez hasonlóan szinte egy ketyegő időzített
vitaminbomba. Segít az emésztés helyreállításában. Főként
salátákban fordul elő.
Izsópfű: Fogfájás csillapító, gyulladáscsökkentő,
C-vitaminban gazdag. Használhatod halakhoz, nyúlhoz, szárnyas
pástétomokhoz. Igazán jó ízt érhetsz el vele áfonyával.
Kakukkfű: Na ő a másik kedvenc fűszernövényem.
Intenzív kellemesen telt íze van. Elsősorban
vadhúsokhoz
barnamártásban, alkalmazzák. De szerintem bátran lehet használni
máshol is. Persze csak annak, aki szereti az ízét. Mindemellett
sok jó élettani hatása is van. Pl. elősegíti az emésztést,
gyulladás gátló valamint féreghajó is egyben. De azt mondják jó
másnaposság ellen is. (aki nem hiszi járjon utána
J…)
Kapor: Mostanában egyre gyakrabban használom,
ezt a jó öreg magyar fűszert. Aki még nem ismerné, íze kellően
pikáns egyformán jó édes, túrós sütikhez valamint sós ételekhez,
főzelékekbe (pl. tökfőzelék) De én speciel citrommal keverve,
natúr csirkemellet is fűszerezek vele. Pompás.
Kerti zsálya: Aromás, kissé kesernyés ízű fűszernövény.
Kiválóan alkalmas pácoláshoz, sült húsokhoz. Pl. rozmaringlevéllel
keverve egészen különleges ízt ad. Használd bátran, de bánj vele
csínján. Állítólag meghosszabbítja az életet. (-na de ki akar
kérem örökké élni?)
Koriander: A korianderlevelek is akkor a legjobb
ízűek, amikor frissen szedve főzünk vele. Ez a növény most jött
újra divatba. Sűrűn találkozhatunk vele mostanság új receptekben.
Felhasználható salátákban, tésztákban, köretekben,
fűszerkeverékekben, stb.
Lestyán: A középkori
Magyarok kedvenc fűszere volt. Mostanság csak gyógynövényboltokban
lehet kapni, a lestyán gyökeret szárítva. Igazából én még nem
próbáltam ki, ezért sokat nem is írok róla. Hamarosan viszont
látcső alá veszem és megírom a tapasztalataimat.
Levendula: Fiatal, leveles, apróra vágott hajtásvége
felhasználható fűszerként, halakhoz, mártásokhoz. Tipp: ha
a levendula virágát néhány kanál tengeri só kíséretében az esti
fürdővizedbe teszed, a késő esti filmről a tv-ben biztosan
lekésel, viszont nyugodtan és nagyon pihentetően fogsz aludni.
Ráadásul az illatát a molyok nem nagyon szeretik.
Majoránna: Na őt talán mindenki ismeri. A szokásostól
eltérően én szívesen használom gyümölcsös sültekhez (enyhe édeskés
íze miatt) és a lecsóba is teszek egy kicsit. Kifejezetten ajánlom
szárnyasokhoz.
Metélőhagyma:
Nagyon kellemes ízű növény, magas C-vitamin tartalommal. Apróra
vágva használhatjuk levesek, mártások, saláták, fűszerezett vajak,
túrók, vagy sajtos ételek, ízesítésére és díszítésére.
Oregánó (szurokfű): Tőle olyan finom a pizza. Íze
kitűnően érvényesül paradicsommal. Kedvelt olasz fűszer
markáns karakteres ízzel, ami leginkább a majoránna és a kakukkfű
keverékére emlékeztet.
Petrezselyem: A friss petrezselyemnek üdítő,
kellemeses friss íze van. Felhasználható finomra vágva, mártásokhoz, dresszingekhez, salátákhoz, levesekhez. A
sütés-főzésnél csak a végén rakjuk az ételbe, különben a kellemes
friss íze elvész a C-vitamin nagy részével együtt.
Rozmaring: A népi gyógyászat azt
tartja róla, hogy vércukorszint csökkentő, zsíros bőrt szárító,
korpásodást csökkentő hatása van. Mindamellett, jó fűszere a
szárnyasoknak. Angliában a leggyakoribb köret például a
rozmaringos burgonya.
Szagosmüge: Másnéven
erdőmester, vagy májusfű. Szárítva gyógyszertárakban,
gyógynövénybolt-okban juthatunk hozzá. Gyógyhatása kiválóan
érvényesül, máj és epebántalmaknál, de baktériumölő hatása is
ismert. Íz és illatanyagai miatt felhasználásra került az
élelmiszeriparban is. Fűszerezhetünk bólét vele esetleg mézes
süteményeket. Sőt sokan dohányt is ízesítenek vele.
Tárkony: Ez
a Távol-Keletről származó fűszer kellemes ízű, pikáns teremtés.
Két változata ismert: a franciatárkony és az orosztárkony.
Közismertebb a francia tárkony melyet felhasználnak fűszeres
ecethez, bárány, ürü ételekhez. Kitűnő fűszer tejszínes, tejes,
levesekhez is pl.: tárkonyos csirke raguleves, vagy bárányleves. A népi gyógyászat
teafőzetét hurutos megbetegedésekre, magas vérnyomás kezelésére
használta.
Turbolya: A petrezselyem
zöldjéhez hasonló fűszernövény, íze édeskés, ánizs illatú. A
francia szakácsok ,,titkos fegyvere”. Salátákhoz, sültekhez,
levesekhez, mártásokban egyaránt használható.
Vasfű: Uborkafűnek is hívjak,
savanyúság eltevéshez szokás használni (a gyökerét).
Gyógynövény-ként erősítő, máj- és epegyógyító teákba teszik. Nagyon
régi gyógynövény, a rómaiaknál mindenfele vallási szerepe is volt,
amulettként hordták.
Zeller:
Magas C-vitamin tartalma mellet jelentős kalcium, foszfor és egyéb
ásványanyag forrás. Gumója, zöldje egyaránt
felhasználható. Elsősorban levesek, különböző ételek ízesítésére
használjuk, de a zsenge zellerből készült salátánál nehezen
találunk egészségesebb és frissítőbb étket. Mindemellett segít a
szervezetnek elégetni a felhalmozott zsiradékot.