Főzőshow | Teaház | Kávészünet | Fit Zone | Fórum

 Receptek | Főzősuli | Trükkök | Fűszerek | Hírek | Játék

Fűszerek

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 

-Ez egy rövid kis áttekintés különleges, de itthon is elérhető fűszerekről. A teljesség igénye nélkül.

 Ánizs:              Édeskés íze miatt kedvelt fűszer keleten. Pudingok, sütik, édes rizsekbe, gyümölcslébe stb. tehető.

Babérlevél:        gyakran része fűszerkeverékeknek, kitűnő ízt ad egybesült sertés marha és vad ételekhez. De olyan zöldségféléket is  fűszerezhetsz vele amelyekhez kell egy kis savanykás íz. Pl. krumplifőzelék, karfiolleves stb.

Bazsalikom:    Erős, jellegzetes, szegfűszegre emlékeztető, édeskés íze van. Általában az olasz konyha használja. Kiváló fűszer friss salátákhoz, paradicsomos ételekhez, tésztákhoz, babhoz, gombához. (A pesto fő alkotóeleme.)

Borsikafű:       Csökkenti a bab felfújó hatását ezért szeretettel használják babos ételek fűszereként, de a káposzta-, krumpli-, gombaételekhez is alkalmas. Hurkát, savanyúságot, pecsenyéket, mártásokat, salátákat, ecetes és vizes uborkát is ízesítenek vele gyakorta.

Borsmenta:        Rendkívül üdítő hatású, koktélokban, gyümölcsökhöz, teákhoz. Ráadásul a leheleted is frissíti. Alkalmazzák még paradicsomos mártásokhoz, sültekhez, ürühúshoz. Friss uborkával kellemes íz párt alkot.

Citromfű:            levele a citrom illatára emlékeztet. Jó fűszer vadételekhez és gombafélékhez.

Curry:                  Ez az egyik kedvencem. Indiai fűszer, sárga és vörös változata ismert. Szinte minden ízesíthető vele, ugyanis markáns íze szinte azonnal átveszi az irányítást az ételekben. A vörös curry-t gyakran használják együtt lime-al. Indiai ételekhez, levesek tészták, zöldségek és szárnyasokhoz a legjobb.

Fekete üröm:    Serkenti az epeműködést, javítja az emésztést, görcscsillapító hatású. Emellett fontos fűszer a vadakhoz.

Fodormenta:    Inkább gyógynövényként ismert. Illata elősegíti a légzést. Kamillateába keverve a legjobb inhalátor. Alkalmazzák még italokhoz teákhoz.

Halványító

zeller:                Másnéven angol zeller. Import árú, ezért valószínűen csak nagyobb piacokon és üzletekben kapható, viszont egész évben elérhető. Fontos kelléke a diétás étkezésnek, de az előítéletekkel szemben az íze nagyon jó. Zellertestvéréhez hasonlóan szinte egy ketyegő időzített vitaminbomba. Segít az emésztés helyreállításában. Főként salátákban fordul elő.

Izsópfű:            Fogfájás csillapító, gyulladáscsökkentő, C-vitaminban gazdag. Használhatod halakhoz, nyúlhoz, szárnyas pástétomokhoz. Igazán jó ízt érhetsz el vele áfonyával.

Kakukkfű:      Na ő a másik kedvenc fűszernövényem. Intenzív kellemesen telt íze van. Elsősorban vadhúsokhoz barnamártásban, alkalmazzák. De szerintem bátran lehet használni máshol is. Persze csak annak, aki szereti az ízét. Mindemellett sok jó élettani hatása is van. Pl. elősegíti az emésztést, gyulladás gátló valamint féreghajó is egyben. De azt mondják jó másnaposság ellen is. (aki nem hiszi járjon utána J…)

Kapor:                 Mostanában egyre gyakrabban használom, ezt a jó öreg magyar fűszert. Aki még nem ismerné, íze kellően pikáns egyformán jó édes, túrós sütikhez valamint sós ételekhez, főzelékekbe (pl. tökfőzelék) De én speciel citrommal keverve, natúr csirkemellet is fűszerezek vele. Pompás.

Kerti zsálya:      Aromás, kissé kesernyés ízű fűszernövény. Kiválóan alkalmas pácoláshoz, sült húsokhoz. Pl. rozmaringlevéllel keverve egészen különleges ízt ad. Használd bátran, de bánj vele csínján. Állítólag meghosszabbítja az életet. (-na de ki akar kérem örökké élni?)

Koriander:        A korianderlevelek is akkor a legjobb ízűek, amikor frissen szedve főzünk vele. Ez a növény most jött újra divatba. Sűrűn találkozhatunk vele mostanság új receptekben. Felhasználható salátákban, tésztákban, köretekben, fűszerkeverékekben, stb.

Lestyán:           A középkori Magyarok kedvenc fűszere volt. Mostanság csak gyógynövényboltokban lehet kapni, a lestyán gyökeret szárítva. Igazából én még nem próbáltam ki, ezért sokat nem is írok róla. Hamarosan viszont látcső alá veszem és megírom a tapasztalataimat.

Levendula:       Fiatal, leveles, apróra vágott hajtásvége felhasználható fűszerként, halakhoz, mártásokhoz. Tipp: ha a levendula virágát néhány kanál tengeri só kíséretében az esti fürdővizedbe teszed, a késő esti filmről a tv-ben biztosan lekésel, viszont nyugodtan és nagyon pihentetően fogsz aludni. Ráadásul az illatát a molyok nem nagyon szeretik.

Majoránna:     Na őt talán mindenki ismeri. A szokásostól eltérően én szívesen használom gyümölcsös sültekhez (enyhe édeskés íze miatt) és a lecsóba is teszek egy kicsit. Kifejezetten ajánlom szárnyasokhoz.

Metélőhagyma:   Nagyon kellemes ízű növény, magas C-vitamin tartalommal. Apróra vágva használhatjuk levesek, mártások, saláták, fűszerezett vajak, túrók, vagy sajtos ételek, ízesítésére és díszítésére.

Oregánó (szurokfű): Tőle olyan finom a pizza. Íze kitűnően érvényesül paradicsommal. Kedvelt olasz fűszer markáns karakteres ízzel, ami leginkább a majoránna és a kakukkfű keverékére emlékeztet.

Petrezselyem:     A friss petrezselyemnek üdítő, kellemeses friss íze van. Felhasználható finomra vágva, mártásokhoz, dresszingekhez, salátákhoz, levesekhez. A sütés-főzésnél csak a végén rakjuk az ételbe, különben a kellemes friss íze elvész a C-vitamin nagy részével együtt.

Rozmaring:      A népi gyógyászat azt tartja róla, hogy vércukorszint csökkentő, zsíros bőrt szárító, korpásodást csökkentő hatása van. Mindamellett, jó fűszere a szárnyasoknak. Angliában a leggyakoribb köret például a rozmaringos burgonya.

Szagosmüge:   Másnéven erdőmester, vagy májusfű. Szárítva gyógyszertárakban, gyógynövénybolt-okban juthatunk hozzá. Gyógyhatása kiválóan érvényesül, máj és epebántalmaknál, de baktériumölő hatása is ismert. Íz és illatanyagai miatt felhasználásra került az élelmiszeriparban is. Fűszerezhetünk bólét vele esetleg mézes süteményeket. Sőt sokan dohányt is ízesítenek vele.

Tárkony:            Ez a Távol-Keletről származó fűszer kellemes ízű, pikáns teremtés. Két változata ismert: a franciatárkony és az orosztárkony. Közismertebb a francia tárkony melyet felhasználnak fűszeres ecethez, bárány, ürü ételekhez. Kitűnő fűszer tejszínes, tejes, levesekhez is pl.: tárkonyos csirke raguleves, vagy bárányleves. A népi gyógyászat teafőzetét hurutos megbetegedésekre, magas vérnyomás kezelésére használta.

 Turbolya:           A petrezselyem zöldjéhez hasonló fűszernövény, íze édeskés, ánizs illatú. A francia szakácsok ,,titkos fegyvere”. Salátákhoz, sültekhez, levesekhez, mártásokban egyaránt használható.

 Vasfű:               Uborkafűnek is hívjak, savanyúság eltevéshez szokás használni (a gyökerét). Gyógynövény-ként erősítő, máj- és epegyógyító teákba teszik. Nagyon régi gyógynövény, a rómaiaknál mindenfele vallási szerepe is volt, amulettként hordták.

Zeller:               Magas C-vitamin tartalma mellet jelentős kalcium, foszfor és egyéb ásványanyag forrás. Gumója, zöldje egyaránt felhasználható. Elsősorban levesek, különböző ételek ízesítésére használjuk, de a zsenge zellerből készült salátánál nehezen találunk egészségesebb és frissítőbb étket. Mindemellett segít a szervezetnek elégetni a felhalmozott zsiradékot.