- Gegó: Mónika, miért
olyan híres a vecsési savanyúság és a káposzta, hiszen az ország
más részein is készítenek hasonló földi jókat?
- Mónika: Mert a
Vecsés környéki földek ideálisnak bizonyultak a ilyen fajta
zöldségek termesztéséhez. Erre már nagyapáink is rájöttek régen.
Ennek köszönhetően alakult ki az a tradíció, amelyet a mi
családunk is követ. Megörököltük a titkot, amit már nekünk kell
majd átadnunk a fiatalabb nemzedéknek.
- Gegó: Igaz, hogy
vannak olyan készítmények melyek teljesen tartósítószer-mentesek?
- Mónika: Igen ez így
van. Mivel a technológia különbözik a házi készítésű
savanyúságokétól, ezért egyes esetekben nincsen szükség tartósítószerre. A
tejsavas erjedés során eléggé savas kémhatás alakul ki ahhoz, hogy
a romlást okozó baktériumok ne tudjanak elszaporodni. Vannak olyan
esetek, amikor nélkülözhetetlen a kémiai tartósítás, ilyenkor
viszont csak a minimálisan szükséges mennyiséget alkalmazzuk.
- Gegó: Most van a
befőzések ideje, de mit főzzünk be és hogyan? Milyen tanácsokat
szoktál adni az embereknek?
- Mónika: Gyakorlatilag
minden zöldség eltehető savanyúságnak, így szerintem leginkább az
egyéni ízlés határozza meg, hogy mi kerüljön az
üvegbe. De azért elmondom neked nagyvonalakban, hogy néhány
savanyúságnak milyen hasznos tulajdonsági vannak.
Cukorbetegek is fogyaszthatják
a nálunk készülő savanyúságok jó részét, mivel cukor helyett
édesítőszert tartalmaznak. Nekik kiváló például
a savanyú káposzta, mivel fogyasztása segít fenntartani az
optimális vércukorszintet. |
Magas természetes C-vitamin
tartalma miatt orvosok is gyakran ajánlják a téli időszakban mint
vitaminforrást. A kovászos és csemege uborka
zamatanyagokban gazdag, ezért elősegíti és megkönnyíti az
emésztést. A cékla vértisztító hatású, magas a vastartalma,
ezért orvosilag is ajánlott vérszegény embereknek. Répából és
céklából összeállított kúra segít kiüríteni a salakanyagokat a
szervezetből, csökkentve ezzel a szabad gyökök jelenlétét, melyek
károsíthatják a sejtek DNS-ét, ami a rák kialakulásához vezethet.
A savanyú paprika
savanyított formájában is megőrzi a C-vitamin tartalmát. Alacsony
kalóriatartalmú, ezért fogyókúrázók is fogyaszthatják bátran.
- Gegó: Köszönöm szépen,
Mónika! Ha valaki szeretne veled találkozni, kérdezni valamit,
vagy vásárolni a savanyúságokból, hol talál meg téged?
- Mónika: Van egy kis
standunk a Kelenföld Városközpont piacán, ahol anyukámmal
dolgozunk. Mindenkit szívesen látunk.
-Gegó- |