Gyertyafényes vacsora, romantikus
este a lánnyal, ideális előkészületek egy tartalmas estéhez. De milyen
étel illik egy ilyen alkalomhoz? Mire kell figyelni, hogy elérjük a
megfelelő hatást?
Válasz
valami könnyű, ünnepies, de nem túl bonyolult ételt, amit te magad is
el tudsz készíteni. (Nagyobb hatást érsz el, ha magad csinálod a vacsit.)
A lényeg, hogy ne terhelje le a gyomrot nagyon, mert másra kell majd az
energia :-) Használj olyan fűszereket, amik növelik a szexuális
vágyat, pl:
szerecsendió, fenyőmag, vanília, citromhéj, fahéj, szegfűszeg,
szegfűbors, menta. Legyen hozzá valami jó kis tüzes vörösbor,
romantikus jazz (lásd Mogyoró rádió), és valami finom desszert,
mondjuk parfé vagy eper tejszínhabbal.
Ez a szokás
nagy tradícióval rendelkezik Olaszországban, Görögországban és egyéb
mediterrán, olíva termesztő vidékeken. Amellett, hogy nagyon praktikus,
konyhánk dísze is lehet, és isteni ízek csalhatók elő vele főzéskor.
A dolog egyszerű. A fűszerek aromája nem más, mint illóolajban
feloldódott illat- és ízrészecskék. Nos, ha ezeket olajban áztatjuk,
kioldódnak és összekeverednek egymással. Így jön létre az ízek
orgiája. :-) Használjunk lehetőleg friss fűszereket, amelyek akár a
következők is lehetnek: chili, fokhagyma, bazsalikom, egész bors,
oregánó, babérlevél. Természetesen lehetünk itt is kreatívak, és
készíthetünk saját ízlésünknek megfelelő fűszerkeveréket. Javaslom
a chilit, a fokhagymát és a borsot nem mellőzni, mert azok olyan jóóók...
Felhasználható: olaszos tésztákhoz, mediterrán salátákhoz, sütéskor, és
tulajdonképpen minden esetben, amikor egy kicsit ki szeretnénk emelni a
fűszerezést.
Velük aztán nem versenyezhet semelyik díszes csomagolásban kapható
szárított csoda. A különbség leírhatatlan. Ízük sokkal
intenzívebb, karakteresebb és teltebb, mint őrölt társaiké. Amikor
friss fűszert használunk, nem merül fel bennünk, hogy ,,Valami hiányzik,
mit rakjak még bele?". Szerencsére most már minden nagyobb üzletben
elérhetők pár száz forintos vételáron. Mellesleg szobanövényeknek sem
utolsók. Ha rendszeresen ,,csipegetünk" belőlük, szépen bebokrosodnak,
és büszkén szolgálják konyhánkat ízükkel, illatukkal és szépségükkel.
Nagyon jó kis vendégmarasztaló házi
italfinomság egy kedves barátom jóvoltából:
1, Összekeverni,
felmelegíteni úgy hogy még ne forrjon (tehát már sercegjen) a
következőket:
-0,5 liter tejszín,
-2dl tartós tej,
-90-150g cukor
2, Amíg a fentiek hűlnek,
összekeverni a következőket:
-2dl Whiskey (nem kell feltétlenül
a legdrágábbat)
-1csomag Dr. Oetker Aranka
mogyorókrém-por (lehet csokis is ha éppen az van).
3, Ezeket végül összeönteni,
és az eredmény körülbelül 1 liter finom Bailey's-hez hasonló
krémlikőr. ,,Finomabb mint az eredeti, ezt rideg komolysággal állítom
és sokkal olcsóbban kijön."
-Egyébként nem árt a dolgot mondjuk
úgy 3 napig hűtőben tartani, időnként felkevergetni, ugyanis addigra
érnek össze az ízek harmonikussá.
Szöllősi Csaba
Amikor a dinnye
megrészegít
Nagyon fel
tudja dobni a bulit egy vodkás dinnye. Nem, nem, nem, én most nem a
dinnyés vodkáról beszélek, hanem arról, amikor a dinnyében van a vodka.
Végy egy finom és édes dinnyét, nem baj, ha nagy. Ha van a
dinnyeárusnak kör alakú lékelője, lékeltesd meg vele. A másik hozzávaló
egy üveg vodka és egy tölcsér. A buli előtt úgy 2-3 nappal fogj hozzá
az elkészítéshez. Pofon egyszerű. Rakd a lékbe a tölcsért és töltsd
fel vodkával. Ezt a dinnye szépen lassan felszívja. A műveletet
többször ismételd, így a buli kezdetére el is fogy az egész üveg. Jól behűtve a
vendégeknél biztosan eléri a célját.
A hajszárító
titkos énje
Álmomban nem gondoltam volna, hogy egy hajszárítónak
valamilyen köze lehet a kerti grillezéshez. Meglepődtem,
amikor egy jó barátomnál a bulin előkerült. Ha már megvan
mindenünk, grill, faszén, gyufa, és eljön a tűzcsiholás ünnepi
pillanata, lilára fújjuk a fejünket, hogy a tűz lángra kapjon, de
mégsem ég eléggé. Most jön a lényeg. Egy hajszárító, ha van a
közelben áramforrás (hosszabbító), csodákra képes. Az irányított meleg levegő pillanatok alatt a
leghalványabban pislákoló parázsba is képes életet lehelni. A
megfelelően előkészített tűz pedig fél siker grillezéskor. Ügyeljünk, hogy
akkor kezdjük csak sütni a húst, amikor a tűz szépen leparázslott, és
nincsenek már nagy lángnyelvei. Ettől lesz zamatos, kívül ropogós és
belül szaftos a sült húsunk.
Pácolj, és a
világ a lábaid előtt hever (Hogyan vívható ki a legkönnyebben elismerés?)
Sokan nem gondolnák, hogy mi mindenre jó, ha a húst 1-2
napra előre bepácoljuk. A pác igazi értelme a hús puhítása és
ízanyagokkal történő átitatása. Minden pác tartalmaz valamilyen savas
kémhatású alapanyagot. A leggyakrabban használt módszer az úgynevezett
szárazpác, ami sóból, mustárból és őrölt feketeborsból áll. Itt a
savas kémhatást a mustár adja. Fontos, hogy a husit ne érje
levegő, mert kiszárad. Ezt elkerülendő öntsünk olajat a húsra addig,
hogy azt ellepje. A pácolás hatására a húsban tejsav termelődik,
amitől lágy és hamvas lesz a sütés után. Ez főleg rostosabb húsoknál
fontos, mint pl. marha, vadhúsok. De pácolhatunk csirkét,
kacsát, sőt halakat is. Na de erről még úgyis lesz szó.
Jamie
Oliver
Lássuk,
mit sütött ki az angol sztárszakács Jamie Oliver, amikor
hirtelen meglepték barátai. Egyszerű, de "ütős"
kaják bulikra.
Amit tudni érdemes a
savanyúságról
A savanyúságok élettani hatásai,
szerepük a táplálkozásban - ezekről és hasonlóan érdekes témákról
beszélgettem Mónikával, aki cseppet sem tűnt savanyúnak.
Vicces videó egy
süteményről
Az Unicumos pulyka receptje
Pálinkás jóreggelt, emberek! :-)
1. Vegyünk egy pulykát!
2. Egy pohár unicum.
3 Tegyük a pulykát a sütobe!
4. Még két unicum.
5. Állítsuk a hofokot 190 sütore!
6. 3 unicum további.
7 Süssük a kapcsot be!
8. Most még tovum 4 univáb.
9. Pulykázzuk meg a zsírt!
10. Unicumot a másik palackot még.
11. Dugjunk pulykákat a homérumba!
12. Poharazzunk még egy unicumot az öntbe!
13. Süssük az unicumot még egy óráig!
13+1. "Gyöngyvirágos kék ibolya-a-a-a!..."
14. Pulykáljuk meg az puha unicumját!
15. Vegyük ki a pulyákot az unicumból!
16. "Édes anyám, sirhalmomra-a-a-a!..."
17. "Kiskút, kerekes kút..."
18. Szeletum a pulyák darabbal többe!
19 . Pusztuljunk tásztátum
20 . Palackoljunk még egy unicum vevétet!
21. "Nyílára uccásik a krocsmrasumity!..."
22 . Állítsuk meg a teritumot és pulykoljunk még egy
terítéket!
23 . Leterít az unipulyák, és fogyjunk el!
:-)