Főzőshow | Teaház | Kávészünet | Fit Zone | Fórum

Receptek | Főzősuli | Trükkök | Fűszerek | Hírek | Játék

Jó ebédhez szól az internet rádió!

Hangold rá magad!

Recept top 10

  1, Parmigiana

  2, Tejszínes-mentás őszibarack krémleves

  3, Pissaladiére

  4,Póréhagyma leves,

  5, Sajttorta

  6, Muffin,

  7, Reform céklaleves

  8, Ánizs krémleves

  9, Olasz Crostini

  10, Japán palacsinta

 

- avagy a csábítás főzőiskolája!

Gyertyafényes vacsora, romantikus este a lánnyal, ideális előkészületek egy tartalmas estéhez. De milyen étel illik egy ilyen alkalomhoz? Mire kell figyelni, hogy elérjük a megfelelő hatást?

Válasz valami könnyű, ünnepies, de nem túl bonyolult ételt, amit te magad is el tudsz készíteni. (Nagyobb hatást érsz el, ha magad csinálod a vacsit.) A lényeg, hogy ne terhelje le a gyomrot nagyon, mert másra kell majd az energia :-) Használj olyan fűszereket, amik növelik a szexuális vágyat, pl: szerecsendió, fenyőmag, vanília, citromhéj, fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, menta. Legyen hozzá valami jó kis tüzes vörösbor, romantikus jazz (lásd Mogyoró rádió), és valami finom desszert, mondjuk parfé vagy eper tejszínhabbal.

És a többi már nem a kaján múlik...

 

Főzőshow háttérkép

Letölthető:

 

1024x768

800x600

 

 

Dobd ki a delikátot!

Készítsünk fűszerolajat!

Ez a szokás nagy tradícióval rendelkezik Olaszországban, Görögországban és egyéb mediterrán, olíva termesztő vidékeken. Amellett, hogy nagyon praktikus, konyhánk dísze is lehet, és isteni ízek csalhatók elő vele főzéskor. A dolog egyszerű. A fűszerek aromája nem más, mint illóolajban feloldódott illat- és ízrészecskék. Nos, ha ezeket olajban áztatjuk, kioldódnak és összekeverednek egymással. Így jön létre az ízek orgiája. :-) Használjunk lehetőleg friss fűszereket, amelyek akár a következők is lehetnek: chili, fokhagyma, bazsalikom, egész bors, oregánó, babérlevél. Természetesen lehetünk itt is kreatívak, és készíthetünk saját ízlésünknek megfelelő fűszerkeveréket. Javaslom a chilit, a fokhagymát és a borsot nem mellőzni, mert azok olyan jóóók... Felhasználható: olaszos tésztákhoz, mediterrán salátákhoz, sütéskor, és tulajdonképpen minden esetben, amikor egy kicsit ki szeretnénk emelni a fűszerezést.

A friss fűszerek titka

Velük aztán nem versenyezhet semelyik díszes csomagolásban kapható szárított csoda. A különbség leírhatatlan. Ízük sokkal intenzívebb, karakteresebb és teltebb, mint őrölt társaiké. Amikor friss fűszert használunk, nem merül fel bennünk, hogy ,,Valami hiányzik, mit rakjak még bele?". Szerencsére most már minden nagyobb üzletben elérhetők pár száz forintos vételáron. Mellesleg szobanövényeknek sem utolsók. Ha rendszeresen ,,csipegetünk" belőlük, szépen bebokrosodnak, és büszkén szolgálják konyhánkat ízükkel, illatukkal és szépségükkel.

CsaBailey's receptje: (egyenesen egy mixertől)

 

Nagyon jó kis vendégmarasztaló házi italfinomság egy kedves barátom jóvoltából:

 

1, Összekeverni, felmelegíteni úgy hogy még ne forrjon (tehát már sercegjen) a következőket:

-0,5 liter tejszín,

-2dl tartós tej,

-90-150g cukor

2, Amíg a fentiek hűlnek, összekeverni a következőket:

-2dl Whiskey (nem kell feltétlenül a legdrágábbat)

-1csomag Dr. Oetker Aranka mogyorókrém-por (lehet csokis is ha éppen az van).

3, Ezeket végül összeönteni, és az eredmény körülbelül 1 liter finom Bailey's-hez hasonló krémlikőr. ,,Finomabb mint az eredeti, ezt rideg komolysággal állítom és sokkal olcsóbban kijön."

-Egyébként nem árt a dolgot mondjuk úgy 3 napig hűtőben tartani, időnként felkevergetni, ugyanis addigra érnek össze az ízek harmonikussá.

Szöllősi Csaba

Amikor a dinnye megrészegít

Nagyon fel tudja dobni a bulit egy vodkás dinnye. Nem, nem, nem, én most nem a dinnyés vodkáról beszélek, hanem arról, amikor a dinnyében van a vodka. Végy egy finom és édes dinnyét, nem baj, ha nagy. Ha van a dinnyeárusnak kör alakú lékelője, lékeltesd meg vele. A másik hozzávaló egy üveg vodka és egy tölcsér. A buli előtt úgy 2-3 nappal fogj hozzá az elkészítéshez. Pofon egyszerű. Rakd a lékbe a tölcsért és töltsd fel vodkával. Ezt a dinnye szépen lassan felszívja. A műveletet többször ismételd, így a buli kezdetére el is fogy az egész üveg. Jól behűtve a vendégeknél biztosan eléri a célját.

A hajszárító titkos énje

Álmomban nem gondoltam volna, hogy egy hajszárítónak valamilyen köze lehet a kerti grillezéshez. Meglepődtem, amikor egy jó barátomnál a bulin előkerült. Ha már megvan mindenünk, grill, faszén, gyufa, és eljön a tűzcsiholás ünnepi pillanata, lilára fújjuk a fejünket, hogy a tűz lángra kapjon, de mégsem ég eléggé. Most jön a lényeg. Egy hajszárító, ha van a közelben áramforrás (hosszabbító), csodákra képes. Az irányított meleg levegő pillanatok alatt a leghalványabban pislákoló parázsba is képes életet lehelni. A megfelelően előkészített tűz pedig fél siker grillezéskor. Ügyeljünk, hogy akkor kezdjük csak sütni a húst, amikor a tűz szépen leparázslott, és nincsenek már nagy lángnyelvei. Ettől lesz zamatos, kívül ropogós és belül szaftos a sült húsunk.

Pácolj, és a világ a lábaid előtt hever (Hogyan vívható ki a legkönnyebben elismerés?)

Sokan nem gondolnák, hogy mi mindenre jó, ha a húst 1-2 napra előre bepácoljuk. A pác igazi értelme a hús puhítása és ízanyagokkal történő átitatása. Minden pác tartalmaz valamilyen savas kémhatású alapanyagot. A leggyakrabban használt módszer az úgynevezett szárazpác, ami sóból, mustárból és őrölt feketeborsból áll. Itt a savas kémhatást a mustár adja. Fontos, hogy a husit ne érje levegő, mert kiszárad. Ezt elkerülendő öntsünk olajat a húsra addig, hogy azt ellepje. A pácolás hatására a húsban tejsav termelődik, amitől lágy és hamvas lesz a sütés után. Ez főleg rostosabb húsoknál fontos, mint pl. marha, vadhúsok. De pácolhatunk csirkét, kacsát, sőt halakat is. Na de erről még úgyis lesz szó.

 

 

Jamie Oliver

Lássuk, mit sütött ki az angol sztárszakács Jamie Oliver, amikor hirtelen meglepték  barátai.  Egyszerű, de "ütős" kaják bulikra.

Amit tudni érdemes a savanyúságról

A savanyúságok élettani hatásai, szerepük a táplálkozásban - ezekről és hasonlóan érdekes témákról beszélgettem Mónikával, aki cseppet sem tűnt savanyúnak.

 

Vicces videó egy süteményről

Az Unicumos pulyka receptje
 Pálinkás jóreggelt, emberek! :-)

 
1. Vegyünk egy pulykát!
2. Egy pohár unicum.
3 Tegyük a pulykát a sütobe!
4. Még két unicum.
5. Állítsuk a hofokot 190 sütore!
6. 3 unicum további.
7 Süssük a kapcsot be!
8. Most még tovum 4 univáb.
9. Pulykázzuk meg a zsírt!
10. Unicumot a másik palackot még.
11. Dugjunk pulykákat a homérumba!
12. Poharazzunk még egy unicumot az öntbe!
13. Süssük az unicumot még egy óráig!
13+1. "Gyöngyvirágos kék ibolya-a-a-a!..."
14. Pulykáljuk meg az puha unicumját!
15. Vegyük ki a pulyákot az unicumból!
16. "Édes anyám, sirhalmomra-a-a-a!..."
17. "Kiskút, kerekes kút..."
18. Szeletum a pulyák darabbal többe!
19 . Pusztuljunk tásztátum
20 . Palackoljunk még egy unicum vevétet!
 21. "Nyílára uccásik a krocsmrasumity!..."
22 . Állítsuk meg a teritumot és pulykoljunk még egy
terítéket!
23 . Leterít az unipulyák, és fogyjunk el!
:-)

 /köszönet a szerzőnek/