Főzőshow | Teaház | Kávészünet | Fit Zone | Fórum

 

Kezdjük a napot arctornával!

 

A merev arc csak néhány izmot mozdít, a többit petyhüdtté teszi. Az erőteljes arcedzés pedig a már kialakult ráncokat is kisimíthatja...

 

Nyár van nyár...

...az ember strandra jár. Na de mit tegyen, ha a strandon is vonzó szeretne lenni? Fürdőruhában bizony előtűnnek az apró szépséghibák. Ebben segíthet az epres szépségkúra.

 

Cukor helyett méz!

 

Korunk táplálkozási szokásai igencsak rémisztően hatnának egy időutazó, múlt századi ember számára. Bár elmondhatjuk magunkról, hogy technikai fejlődésünk óriásit nőtt az elmúlt száz év alatt, és az ember modernebb és haladóbb gondolkozásúvá vált, de sajnos a táplálkozásunkat tekintve súlyos elmaradásaink vannak a korábbi kultúrákkal szemben.

 

Edd, amit a véred diktál!

/vércsoport szerinti táplálkozás/

 

Az egészséges táplálkozásról már sokféle megközelítésben hallhattunk. De, hogy igazán mit ehetünk és mit nem,  mi jó a testünknek, és mi nem, azt más nemigen tudja jobban megmondani a saját szervezetünknél.

 

A vércsoportodról és táplálkozási javaslatokról bővebben itt olvashatsz.

 

 

 

 

Na, most mit evők legyünk?

 

 

Itt az ősz, ráadásul nem is csak úgy szépen, lassan belopakodott, hanem durr-bele, eső és szürke világ, plusz hidegség, slussz-passz. Tehát egyre több vitamin kell, hogy továbbra is jól teljesíthessünk melóban, suliban, stb. Nézzük hát, hogy mi kell a boldogsághoz...
A régi recept szerint naponta öt cseresznyét kell megenni, hogy a szervezet megtisztuljon. Ásványianyag-tartalmának köszönhetően frissíti az elmét és a memóriát, a magas víztartalma miatt méregtelenítő hatása van.
A szív és érrendszeri problémákkal küzdőknek is ajánlott fogyasztása, mivel erősíti az érrendszert. Erős vörös színe a magas vastartalomnak köszönhető, ezért vérszegények számára fogyasztása kifejezetten ajánlott. Erősíti az immunrendszert, és segíti a gyermekek egészséges testi fejlődését, növekedését. A cseresznyét étkezés előtt egy órával, vagy utána egy órával a legjobb fogyasztani, mert jótékony hatását így fejti ki a legintenzívebben.
A körte ugyan nem tartalmaz jelentős mennyiségű ásványi sót vagy vitamint, de olyan összetételű a gyümölcs, hogy számos betegség gyógyítására felhasználható. A gyomorbajosok és a vesebajosok számára a legjobb, ha a kicentrifugázott levét isszák. A körtében találunk A- és B-vitamint, a benne rejlő C- és E-vitamin, kálium, pektin, vas, jód és kalcium révén a kiegyensúlyozott étrend fontos eleme lehet. A benne lévő pektin segíti az emésztést, serkenti a belek működését, ezáltal megakadályozza a székrekedést; ideális a szervezet méregtelenítéséhez. Alacsony kalóriatartalma miatt a fogyókúrázóknak is ajánlják fogyasztását. Kálciumtartalmánál fogva hozzájárul, hogy a csontok erősek, és egészségesek legyenek.
Szóval továbbra is: irány a zöldséges...
 

forrás: Sulinet

Már napi két csésze kávé megnövelheti a gyulladást keltő anyagok mennyiségét a vérben - vélik görög kutatók.

Az athéni Harokopio Egyetem kutatócsoportjának eredményei végre magyarázatul szolgálhatnak arra, hogy a kávéfogyasztás miért is rizikótényezője a szívbetegségeknek. Az Antonis Zampelas és munkatársai által végzett vizsgálat szerint már napi egynél több csésze kávé elfogyasztását követően jelentősen megemelkedik a gyulladást keltő anyagok szintje a vérben.

A kutatók összesen 1528 nőt és 1514 férfit kérdeztek meg táplálkozási szokásaikról. Ezt követően a résztvevőktől vett vérmintákban olyan, valószínűsíthetően szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában is szerepet játszó molekulák után kutattak, amelyek akkor jelennek meg, ha valahol a szervezetben gyulladás lép fel.

Az önkéntesek válaszait és a minták eredményeit összevetve a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy azoknál, akik naponta 200 milliliter kávénál többet fogyasztanak, csaknem valamennyi gyulladást keltő molekula termelődése fokozódott. Nem így a kávét mellőző személyeknél. Ez az összefüggés teljes mértékben függetlenül kimutatható volt más, a szívbetegségek kialakulásában szintén szerepet játszó tényezőktől, például életkortól, nemtől, testsúlytól és dohányzási szokástól.
A kutatók már korábbi vizsgálatok eredményei alapján is kapcsolatot fedeztek fel a kávéfogyasztás és a szívbetegségek kialakulása között. Erre az összefüggésre a jelenlegi eredmények magyarázatul szolgálhatnak, véli Zampelas, aki munkatársaival együtt most a közvetlen hatás megismerésére összpontosít. Kutatásukról az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóirat számol be.

Cseh Júlia [origo]