Kezdjük
a napot arctornával!
A
merev arc csak néhány izmot mozdít, a többit petyhüdtté teszi.
Az erőteljes arcedzés pedig a már kialakult ráncokat is
kisimíthatja...
Nyár van
nyár...
...az ember strandra jár. Na
de mit tegyen, ha a strandon is vonzó szeretne lenni? Fürdőruhában bizony előtűnnek az apró szépséghibák. Ebben
segíthet az epres szépségkúra.
Cukor helyett méz!
Korunk táplálkozási
szokásai igencsak rémisztően hatnának egy időutazó, múlt
századi ember számára. Bár elmondhatjuk magunkról, hogy technikai
fejlődésünk óriásit nőtt az elmúlt száz év alatt, és az ember
modernebb és haladóbb gondolkozásúvá vált, de sajnos a
táplálkozásunkat tekintve súlyos elmaradásaink vannak a korábbi
kultúrákkal szemben.
Edd, amit a véred
diktál!
/vércsoport szerinti táplálkozás/
Az
egészséges táplálkozásról már sokféle megközelítésben hallhattunk.
De, hogy igazán mit ehetünk és mit nem, mi jó a testünknek, és mi
nem, azt más nemigen tudja jobban megmondani a saját
szervezetünknél.
A vércsoportodról és
táplálkozási javaslatokról bővebben itt olvashatsz.
|
Na, most mit evők
legyünk?
Itt az ősz,
ráadásul nem is csak úgy szépen, lassan belopakodott, hanem
durr-bele, eső és szürke világ, plusz hidegség, slussz-passz.
Tehát egyre több vitamin kell, hogy továbbra is jól
teljesíthessünk melóban, suliban, stb. Nézzük hát, hogy mi kell a
boldogsághoz...
A régi recept szerint naponta öt cseresznyét kell megenni, hogy a
szervezet megtisztuljon. Ásványianyag-tartalmának köszönhetően
frissíti az elmét és a memóriát, a magas víztartalma miatt
méregtelenítő hatása van.
A szív és érrendszeri problémákkal küzdőknek is ajánlott
fogyasztása, mivel erősíti az érrendszert. Erős vörös színe a
magas vastartalomnak köszönhető, ezért vérszegények számára
fogyasztása kifejezetten ajánlott. Erősíti az immunrendszert, és
segíti a gyermekek egészséges testi fejlődését, növekedését. A
cseresznyét étkezés előtt egy órával, vagy utána egy órával a
legjobb fogyasztani, mert jótékony hatását így fejti ki a
legintenzívebben.
A körte ugyan nem tartalmaz jelentős mennyiségű ásványi sót vagy
vitamint, de olyan összetételű a gyümölcs, hogy számos betegség
gyógyítására felhasználható. A gyomorbajosok és a vesebajosok
számára a legjobb, ha a kicentrifugázott levét isszák. A körtében
találunk A- és B-vitamint, a benne rejlő C- és E-vitamin, kálium,
pektin, vas, jód és kalcium révén a kiegyensúlyozott étrend fontos
eleme lehet. A benne lévő pektin segíti az emésztést, serkenti a
belek működését, ezáltal megakadályozza a székrekedést; ideális a
szervezet méregtelenítéséhez. Alacsony kalóriatartalma miatt a
fogyókúrázóknak is ajánlják fogyasztását. Kálciumtartalmánál fogva
hozzájárul, hogy a csontok erősek, és egészségesek legyenek.
Szóval továbbra is: irány a zöldséges...
forrás: Sulinet
|
Már napi két csésze kávé
megnövelheti a gyulladást keltő anyagok mennyiségét a vérben -
vélik görög kutatók.
Az
athéni Harokopio Egyetem kutatócsoportjának eredményei végre
magyarázatul szolgálhatnak arra, hogy a kávéfogyasztás miért is
rizikótényezője a szívbetegségeknek. Az Antonis Zampelas és
munkatársai által végzett vizsgálat szerint már napi egynél több
csésze kávé elfogyasztását követően jelentősen megemelkedik a
gyulladást keltő anyagok szintje a vérben.
A kutatók összesen 1528 nőt és 1514 férfit kérdeztek meg
táplálkozási szokásaikról. Ezt követően a résztvevőktől vett
vérmintákban olyan, valószínűsíthetően szív- és érrendszeri
betegségek kialakulásában is szerepet játszó molekulák után
kutattak, amelyek akkor jelennek meg, ha valahol a szervezetben
gyulladás lép fel.
Az önkéntesek válaszait és a minták eredményeit összevetve a
kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy azoknál, akik
naponta 200 milliliter kávénál többet fogyasztanak, csaknem
valamennyi gyulladást keltő molekula termelődése fokozódott. Nem
így a kávét mellőző személyeknél. Ez az összefüggés teljes
mértékben függetlenül kimutatható volt más, a szívbetegségek
kialakulásában szintén szerepet játszó tényezőktől, például
életkortól, nemtől, testsúlytól és dohányzási szokástól.
A kutatók már korábbi vizsgálatok eredményei alapján is
kapcsolatot fedeztek fel a kávéfogyasztás és a szívbetegségek
kialakulása között. Erre az összefüggésre a jelenlegi eredmények
magyarázatul szolgálhatnak, véli Zampelas, aki munkatársaival
együtt most a közvetlen hatás megismerésére összpontosít.
Kutatásukról az American Journal of Clinical Nutrition című
szakfolyóirat számol be.
Cseh Júlia [origo]
|