KávéZoo
Budapest a kávézók árai alapján is
felküzdötte magát a legdrágábbak közé. Fej-fej mellett haladva
például Londonnal, amely a világ 10 legdrágább városainak egyike.
Odakint például egy csésze fekete 1.25-1.30 font ami 450-500
forint, addig egy belvárosi presszóban Budapesten egy csésze
áráért elkérnek 300-tól akár 600 forintig is. Mindemellett a hazai kávézók általában magas színvonalúak és
igényesek. Úgy látszik, próbálnak megdolgozni a pénzükért. :-)
...........................................................
Gyógyító kávé?
Holland
kutatók statisztikát készítettek 17000 ember kikérdezésével, és
arra a következtetésre jutottak, hogy aki legalább 7 csésze kávét
megiszik egy nap, annak fele annyi esélye van a cukorbetegség kialaku-lására, mint azoknak, akik csak 1-2 csészével beérik egy nap.
Napi öt csésze fekete még mindig 23 száza-lékkal csökkenti a
cukorbetegség koc-kázatát. A diabétesz klinika orvosai ennek
ellenére óvatosságra intik az érin-tett betegeket a
kávéfogyasztással kap-csolatban.
(Népszava, 2003)
...........................................................
Kávésütemények
Vannak olyan
sütemények, pékáruk, amelyek kifeje-zetten kávézáshoz készül-nek,
hasonlóan a teasüte-ményekhez. Ezek általában reggeli gyanánt
csusszannak az éhes gyomrokba. Nem túl táplálóak, viszont finom
nassolnivalók.
-Ilyen például a
muffin. Amerikában nincs
olyan kávézó, ahol ne lehetne találkozni vele.
|
Melyiket szeressem?
Szerencsére van bőven vá-laszték, és akad néhány iga-zán különleges
is közöttük.
-ristretto:
A legerősebb kávé. 5-6 g kávémennyiség 25 ml vízben
lefőzve.
-eszpresszó
(schwarzer): 5-6 g kávémennyiség 40-50 ml vízben lefőzve
-macchiato
(kapuziner): Sima eszpresszó egy kis tejhabbal.
-con
panna: Sima eszpresszó tejszínnel vagy tejszínhabbal.
-romano:
eszpresszó egy kis citrommal, és a héjával díszítve. Az
olaszok ezt csak akkor isszák, ha nagyon másnaposak. Az íze
pocsék, de állítólag használ.
-dupla eszpresszó: 10-12 g kávé 80 ml vízben lefőzve.
-dupla macchiato: dupla eszpresszó egy kis tejhabbal a tetején.
-cafe
latte: Tulajdonképpen tejeskávé szép pohárban. Egy eszpresszó
2dl forró tejjel felöntve, minimális mennyiségű tejhabbal a
tetején.
-capuccino:
1/3 rész kávé, 1/3 rész forró tej és 1/3 rész tejhab. Ügyelni
kell, hogy a tejhab eltakarja a kávét. Különben amikor iszunk
belőle, a kesernyés ízt fogjuk először érezni.
-mochaccino:
2 alapváltozata ismert. Az egyik hasonló a capuccinóhoz, csak
tej helyett kakaóval öntjük fel, és reszelt
csokival szórjuk meg a végén.
A
másik esetben pedig csokiszósszal elkeverjük először a kávét, és
csak ezután következik a tej-tejhab kettős.
-americano:
Amerikai kávé. Mintha csak tea lenne, úgy főzik. Filteres kávé-ként
is ismert, hiszen ez jön ki a konyhai "tea- és kávéfőző egyben"
gépeken.)
-cafe frappe:
Hideg kávéspecialitás. Csoki, vanília, mogyoró, vagy akár rumos dió
fagylalttal összeturmixolt erős eszpresszó.
-bécsi kávé:
Hideg kávé egy gombóc vaníliafagyival - üvegpohárban.
-cafe
natale: Karácsonyi kávékülönlegesség. Latte egy kis
amarettó likőrrel elkeverve, tejhabbal, manduladarabokkal és reszelt fehér
csokival a tetején.
-ír kávé: egy kis ír whisky, barnacukor és duplakávé egy
hosszúkás, füles pohárba összeöntve, lágy tejszínhabbal a tetején,
és csokival díszítve.
|
,,Jöhet a fekete leves..."
Ez egy kis
eligazításul szolgál a kávészemek útvesztőjében azoknak, akik meg
szeretnék találni a számukra legmeg-felelőbb íz harmóniájú fajtát.
...........................................................
Milyen gyorsan hat a kávé?
Egy csésze kávé elfogyasztása után 5 percen
belül az egész test szöveteiben kimutatható a koffein.
Koncentrációja 20–30 perc múlva éri el a maximumot, és körülbelül
3–6 óra múlva, terhes nõk esetében még lassabban csökken a felére.
...........................................................
Kávé és bor a vesekő ellen
The
New York Times Health News Service 2000; Medincorp
Egy nemrégiben készült tanulmány megerősítette a már sokat
hallott orvosi tanácsot: a vesekő megelőzésének kulcsa a bő
folyadékbevitel. De emellett a vizsgálatoknak további eredményei
is voltak; ezek szerint egyes italfélék - ilyen például a bor vagy
a kávé - hatékonyabbak más folyadékoknál.
........................................................... |