Főzőshow | Teaház | Kávészünet | Fit Zone | Fórum

Jöhet a fekete leves

 

KávéZoo

Budapest a kávézók árai alapján is felküzdötte magát a legdrágábbak közé. Fej-fej mellett haladva például Londonnal, amely a világ 10 legdrágább városainak egyike. Odakint például egy csésze fekete 1.25-1.30 font ami 450-500 forint, addig egy belvárosi presszóban Budapesten egy csésze áráért elkérnek 300-tól akár 600 forintig is. Mindemellett a hazai kávézók általában magas színvonalúak és igényesek. Úgy látszik, próbálnak megdolgozni a pénzükért. :-)

...........................................................

Gyógyító kávé?

Holland kutatók statisztikát készítettek 17000 ember kikérdezésével, és arra a következtetésre jutottak, hogy aki legalább 7 csésze kávét megiszik egy nap, annak fele annyi esélye van a cukorbetegség kialaku-lására, mint azoknak, akik csak 1-2 csészével beérik egy nap. Napi öt csésze fekete még mindig 23 száza-lékkal csökkenti a cukorbetegség koc-kázatát. A diabétesz klinika orvosai ennek ellenére óvatosságra intik az érin-tett betegeket a kávéfogyasztással kap-csolatban.

(Népszava, 2003)

...........................................................

Kávésütemények

Vannak olyan sütemények, pékáruk, amelyek kifeje-zetten kávézáshoz készül-nek, hasonlóan a teasüte-ményekhez. Ezek általában reggeli gyanánt csusszannak az éhes gyomrokba. Nem túl táplálóak, viszont finom nassolnivalók.

 

-Ilyen például a muffin. Amerikában nincs olyan kávézó, ahol ne lehetne  találkozni vele.

Melyiket szeressem?

Szerencsére van bőven vá-laszték, és akad néhány iga-zán különleges is közöttük.

 

 

-ristretto: A legerősebb kávé. 5-6 g kávémennyiség 25 ml vízben lefőzve.

-eszpresszó (schwarzer): 5-6 g kávémennyiség 40-50 ml vízben lefőzve

-macchiato (kapuziner): Sima eszpresszó egy kis tejhabbal.

-con panna: Sima eszpresszó tejszínnel vagy tejszínhabbal.

-romano: eszpresszó egy kis citrommal, és a héjával díszítve. Az olaszok ezt csak akkor isszák, ha nagyon másnaposak. Az íze pocsék, de állítólag használ.

-dupla eszpresszó: 10-12 g kávé 80 ml vízben lefőzve.

-dupla macchiato: dupla eszpresszó egy kis tejhabbal a tetején.

-cafe latte: Tulajdonképpen tejeskávé szép pohárban. Egy eszpresszó 2dl forró tejjel felöntve, minimális mennyiségű tejhabbal a tetején.

-capuccino: 1/3 rész kávé, 1/3 rész forró tej és 1/3 rész tejhab. Ügyelni kell, hogy a tejhab eltakarja a kávét. Különben amikor iszunk belőle, a kesernyés ízt fogjuk először érezni.

-mochaccino: 2 alapváltozata ismert. Az egyik hasonló a capuccinóhoz, csak tej helyett kakaóval öntjük fel, és reszelt csokival szórjuk meg a végén.

A másik esetben pedig csokiszósszal elkeverjük először a kávét, és csak ezután következik a tej-tejhab kettős.

-americano: Amerikai kávé. Mintha csak tea lenne, úgy főzik. Filteres kávé-ként is ismert, hiszen ez jön ki a konyhai "tea- és kávéfőző egyben" gépeken.)

-cafe frappe: Hideg kávéspecialitás. Csoki, vanília, mogyoró, vagy akár rumos dió fagylalttal összeturmixolt erős eszpresszó.

-bécsi kávé: Hideg kávé egy gombóc vaníliafagyival - üvegpohárban.

-cafe natale: Karácsonyi kávékülönlegesség. Latte egy kis amarettó likőrrel elkeverve, tejhabbal, manduladarabokkal és reszelt fehér csokival a tetején.

-ír kávé: egy kis ír whisky, barnacukor és duplakávé egy hosszúkás, füles pohárba összeöntve, lágy tejszínhabbal a tetején, és csokival díszítve.

 

,,Jöhet a fekete leves..."

Ez egy kis eligazításul szolgál a kávészemek útvesztőjében azoknak, akik meg szeretnék találni a számukra legmeg-felelőbb íz harmóniájú fajtát.

...........................................................

Milyen gyorsan hat a kávé?

Egy csésze kávé elfogyasztása után 5 percen belül az egész test szöveteiben kimutatható a koffein. Koncentrációja 20–30 perc múlva éri el a maximumot, és körülbelül 3–6 óra múlva, terhes nõk esetében még lassabban csökken a felére.


...........................................................

Kávé és bor a vesekő ellen

The New York Times Health News Service 2000; Medincorp


Egy nemrégiben készült tanulmány megerősítette a már sokat hallott orvosi tanácsot: a vesekő megelőzésének kulcsa a bő folyadékbevitel. De emellett a vizsgálatoknak további eredményei is voltak; ezek szerint egyes italfélék - ilyen például a bor vagy a kávé - hatékonyabbak más folyadékoknál.
 

...........................................................

a lap tetejére