A kandisz pálca
Európában már
elterjedt, nálunk még alig ismerik. Hangulatos kiegészítő
teázás alkalmával, hiszen ötletes keveréke a cukorszórónak és a teáskanálnak.
A cukor egy fa pálca végén van, és ahogyan a forró teát
kavargatod, a kandisz cukor fokozatosan feloldódik benne.
Whittard of Chelsea
Ha véletlenül Angliában járnál, vagy
esetleg éppen oda tartasz - de ha ismerősöd van kint, az sem rossz -, és
szereted a különleges és kiemelkedően jó minőségű teákat,
akkor feltétlenül látogass el egy Whittard shopba. (Vagy hozass
az ismerősöddel onnan valamit.) Gyönyörű kék csomagolásban sorakoznak
az üzletben a finomabbnál finomabb teakülönlegességek, melyek nagy
részét ott helyben meg is lehet kóstolni, a rózsa ízűtől az erdei
vegyes gyümölcsösig.
Érdekessége a teakeverékeknek, hogy
100%-ban természetes alapanyagokból készül, így a gyümölcsösben
valóban gyümölcs darabkák, a rózsa ízűben rózsaszirmok, a mentásban
pedig mentalevélkék adják a tea egyedi aromáját.
www.whittard.co.uk
|
A teafőzés
tudománya
A jó tea elkészítéséhez a következő
dolgokat feltétlenül figyelembe kell venned:
Teavíz
Jó víz nélkül nem lehet jó teát
készíteni!
Erre már 1000 éve rájöttek a kínaiak, a teázás nagy mesterei. A
különböző vizeket csoportokba sorolták:
- hegyi forrásvíz, amelyik sziklán folyik,
- egyéb hegyi forrásvíz,
- alföldi forrásvíz,
- gyorsan áramló folyó vize,
- kútvíz,
- egyéb vizek.
Lehet csapvizet használni, ha lágy és nem klóros vízről van szó.
Féllágy vízből is főzhetünk teát, de akkor a vizet 0,5-1 perccel
tovább kell forralnunk. Kemény, erősen klórízű víz nem alkalmas a tea
készítéséhez.
Magyarországon sok hegyi forrás természetvédelmi felügyelet alatt áll
és védett a szennyeződések ellen. Megéri tehát hegyvidéken járva
gyűjteni ezekből a vizekből.
A boltokban kapható palackozott ásványvizek és forrásvizek szintén
nagyon alkalmasak, amennyiben szén-dioxid mentesek, lágyak és közepes
vagy alacsony ásványtartalmúak.
A bojlerek mosáshoz melegítik a vizet, nem iváshoz, így a csapból
nyert forró víz
általában egészségkárosító mennyiségben tartalmaz nehézfémeket
(például ólmot), és erős mellékíze van. Ez a víz nem mindig
alkalmas emberi fogyasztásra.
Fűszerezd, ahogy szereted!
Igazán
jó ötlet és még sokat sem kell rá költeni. Elég egy rúd vanília, némi
szegfűszeg, nomeg jó minőségű fekete tea, és az isteni illatra majd
mindenki felfigyel.
A rúd vaníliát vágd fel apró
databokra, majd a szegfűszeggel együtt keverd a fekete tea levelek
közé. Tartsd légmentesen záró zacskóban, vagy dobozban. A
gyümölcsösebb ízek kedvelői, bátran kísérletezzenek aszalt
gyümölcsökkel is.
-Ugyanilyen módszerrel a reggeli
kávédat is krémesebbé és lágyabbá teheted, ha egy kis vanília rudat
teszel az őrölt kávéba. A hatás garantáltan felemelő. :o)
A teához használt kerámia
Az alapelv: minél kisebb az
edényünk, annál jobb. A teáskanna lehetőleg ne legyen 0,5 literesnél
nagyobb.
Különféle teáskannák léteznek eltérő előnyökkel és hátrányokkal. A
cserép kannák hagyományosak Ázsia nagy részén. A legtöbb jól tartja a
hőt (a cserép vastagságától függően), és általában szépen díszített darabok,
de mint minden cserép, ezek is könnyen kicsorbulnak vagy széttörnek.
A vastag üvegkannáknak azonos előnyei és hátrányai vannak, mint a
cserépnek, azzal a fontos különbséggel, hogy láthatod a tea oldódását.
Vannak, akik a fém kannákat kedvelik. Hátránya, hogy az oldódás alatt
gyorsabban elvezeti a hőt, mint a cserép. Egyesek szerint rossz
mellékízt is adnak a teának.
Nagyon jók az eredeti, kínai
I-Hsing teáskannák, amelyeket már évszázadok óta változatlanul
használnak. Ezekben teljesedik ki legjobban a tea íze.
Vörös teákhoz máztalan, zöld és oolong teafajták elkészítéséhez pedig
mázas kannát ajánlunk. Ha valaki csak magának vagy két személyre
készít zöld/oolong teát, a "csung" kiváló erre. A csung
teacsészéből, fedőből és alátétből áll. Ebben áztatjuk ki, és ebből is
isszuk meg a teát. Fedele melegen tartja a teát, és szűrőként is
használható, hogy a tealevelek ne kerüljenek a szánkba.
A tea elkészítése
Filteres teát használva
Ez a legegyszerűbb módszer. Tedd a
filtert a csészébe, és tölts rá forrásban lévő vizet. Mikor
megítélésed szerint eleget
ázott, vedd ki a filtert.
Figyelted a sorrendet? Nem a forró vízbe rakjuk a filtert, hanem a
filterre öntjük a forró vizet. Amíg kiöntöd a vizet, lerakod a kannát,
előhalászod a filtert, belelógatod a bögrébe, majd kicsit megmozgatod,
hogy elkezdjen feloldódni az aroma, a víz több fokkal lehűl, a
tealeveleket lassabban járja át az a lehűlt víz, amellyel végül
érintkezik, így az eredmény nem csoda, ha messze elmarad a második
módszertől, amelynek esetében a szinte még forrásban lévő víz azonnal
átjárja a leveleket, és a maximumot hozza ki a teából.
Teáskannát használva
Használj friss, hideg
vizet - a magyarázatot lásd a lap tetején. Tedd a vizet a vízforraló kannába,
és forrald fel.
Közben készítsd elő a teáskannát: melegítsd fel úgy, hogy megtöltöd (vagy
átöblíted) forró vízzel. Nem sokkal azelőtt, hogy a vízforraló kannában
forrni kezdene a víz, ürítsd ki a teáskannát, és tedd bele a leveleket.
A legjobb, ha szabadon teszed a teát a teáskannába, de alkalmazhatsz
különféle szűrőket is (ld. írásunkat a Filterest vagy levelest?
oldalon). Természetesen használhatsz filteres teát is.
Ebben az esetben a teáskanna aljára tedd a filtereket úgy, hogy a
forró víz majd rájuk zúduljon.
A vízforraló kannából öntsd a vizet a
tealevelekre. A legtöbb fekete és oolong teát akkor kell leforrázni,
mikor a víz már teljesen forr. Hagyd a teát három-öt percig ázni,
figyelembe véve, hogy a különféle teák eltérő idő alatt
oldódnak ki. Az ázás alatt rázd meg jól a teáskannát vagy kavard meg a
teát, hogy
a levelek mozogjanak. Amikor leülepedtek, töltsd ki a teát. Tegyél bele,
amit jónak látsz: tej, cukor, méz, citrom stb. Vigyázz, hogy ne hagyd
sokáig állni, mert a túlzott mértékben kioldódott csersav tönkreteheti
az ízharmóniát.
Az előkészületek alatt ne feledd,
mindezt csak azért csinálod, hogy élvezd az igazi tea ízét. Semmi sem
kötelező, csak ami jólesik.
Egészségedre!
|
Az a
csodálatos jázmin...
Ázsiai
országokban a jázmin egyfajta kultusznövény. Teafőzete nemcsak
méregteleníti és nyugtatja a szervezetet, de mindemellett
meglepően jó ízű is. Úgy tartják a bölcsek, hogy aki rendszeresen
jázminteát fogyaszt, az megszépül. Persze ez egy bizonyos szinten így
is van, hiszen segít a szervezetnek megszabadulni a
méreganyagoktól, és ennek hatására fiatalabbnak, egészségesebbnek
érzed magad - éppen ezért olyannak látszol is.
Szinte minden kínai vagy japán
étteremben és üzletben árulnak jázminteát. Ma azonban már közértek és nagyobb üzletek polcain is
látni.
<<gyors linkek>>
- kávé
receptek
- fűszerolaj
- pácolás
- kávészünet
Főzőshow
háttérkép
letölthető
pizza:
1024x768
800x600 |