Főzőshow | Teaház | Kávészünet | Fit Zone | Fórum

Filterest vagy levelest? | Teafőzés | Teaházak Budapesten | Teatörténelem | Teafajták

 

A kandisz pálca

Európában már elterjedt, nálunk még alig ismerik. Hangulatos kiegészítő  teázás alkalmával, hiszen ötletes keveréke a cukorszórónak és a teáskanálnak. A cukor egy fa pálca végén van, és ahogyan a forró teát kavargatod, a kandisz cukor fokozatosan feloldódik benne.
Beszerezhető majdnem minden teaházban azok közül, melyek az alábbi listán szerepelnek.

Whittard of Chelsea

 

Ha véletlenül Angliában járnál, vagy esetleg éppen oda tartasz - de ha ismerősöd van kint, az sem rossz -, és szereted a különleges és kiemelkedően jó minőségű teákat, akkor feltétlenül látogass el egy Whittard shopba. (Vagy hozass az ismerősöddel onnan valamit.) Gyönyörű kék csomagolásban sorakoznak az üzletben a finomabbnál finomabb teakülönlegességek, melyek nagy részét ott helyben meg is lehet kóstolni, a rózsa ízűtől az erdei vegyes gyümölcsösig.

Érdekessége a teakeverékeknek, hogy 100%-ban természetes alapanyagokból készül, így a gyümölcsösben valóban gyümölcs darabkák, a rózsa ízűben rózsaszirmok, a mentásban pedig mentalevélkék adják a tea egyedi aromáját.

 

www.whittard.co.uk

 

 

 

A teafőzés tudománya 

 

 

A jó tea elkészítéséhez a következő dolgokat feltétlenül figyelembe kell venned:

 

Teavíz

 

Jó víz nélkül nem lehet jó teát készíteni!
Erre már 1000 éve rájöttek a kínaiak, a teázás nagy mesterei. A különböző vizeket csoportokba sorolták:
- hegyi forrásvíz, amelyik sziklán folyik,
- egyéb hegyi forrásvíz,
- alföldi forrásvíz,
- gyorsan áramló folyó vize,
- kútvíz,
- egyéb vizek.


Lehet csapvizet használni, ha lágy és nem klóros vízről van szó. Féllágy vízből is főzhetünk teát, de akkor a vizet 0,5-1 perccel tovább kell forralnunk. Kemény, erősen klórízű víz nem alkalmas a tea készítéséhez.
Magyarországon sok hegyi forrás természetvédelmi felügyelet alatt áll és védett a szennyeződések ellen. Megéri tehát hegyvidéken járva gyűjteni ezekből a vizekből.
A boltokban kapható palackozott ásványvizek és forrásvizek szintén nagyon alkalmasak, amennyiben szén-dioxid mentesek, lágyak és közepes vagy alacsony ásványtartalmúak.
A bojlerek mosáshoz melegítik a vizet, nem iváshoz, így a csapból nyert forró víz általában egészségkárosító mennyiségben tartalmaz nehézfémeket (például ólmot), és erős mellékíze van. Ez a víz nem mindig alkalmas emberi fogyasztásra.

Fűszerezd, ahogy szereted!

Igazán jó ötlet és még sokat sem kell rá költeni. Elég egy rúd vanília, némi szegfűszeg, nomeg jó minőségű fekete tea, és az isteni illatra majd mindenki felfigyel.

 

A rúd vaníliát vágd fel apró databokra, majd a szegfűszeggel együtt keverd a fekete tea levelek közé. Tartsd légmentesen záró zacskóban, vagy dobozban. A gyümölcsösebb ízek kedvelői, bátran kísérletezzenek aszalt gyümölcsökkel is.

 

-Ugyanilyen módszerrel a reggeli kávédat is krémesebbé és lágyabbá teheted, ha egy kis vanília rudat teszel az őrölt kávéba. A hatás garantáltan felemelő. :o)

 

A teához használt kerámia

 

Az alapelv: minél kisebb az edényünk, annál jobb. A teáskanna lehetőleg ne legyen 0,5 literesnél nagyobb.
Különféle teáskannák léteznek eltérő előnyökkel és hátrányokkal. A cserép kannák hagyományosak Ázsia nagy részén. A legtöbb jól tartja a hőt (a cserép vastagságától függően), és általában szépen díszített darabok, de mint minden cserép, ezek is könnyen kicsorbulnak vagy széttörnek.
A vastag üvegkannáknak azonos előnyei és hátrányai vannak, mint a cserépnek, azzal a fontos különbséggel, hogy láthatod a tea oldódását.
Vannak, akik a fém kannákat kedvelik. Hátránya, hogy az oldódás alatt gyorsabban elvezeti a hőt, mint a cserép. Egyesek szerint rossz mellékízt is adnak a teának.

Nagyon jók az eredeti, kínai I-Hsing teáskannák, amelyeket már évszázadok óta változatlanul használnak. Ezekben teljesedik ki legjobban a tea íze.
Vörös teákhoz máztalan, zöld és oolong teafajták elkészítéséhez pedig mázas kannát ajánlunk. Ha valaki csak magának vagy két személyre készít zöld/oolong teát, a "csung" kiváló erre. A csung teacsészéből, fedőből és alátétből áll. Ebben áztatjuk ki, és ebből is isszuk meg a teát. Fedele melegen tartja a teát, és szűrőként is használható, hogy a tealevelek ne kerüljenek a szánkba.

 

A tea elkészítése

Filteres teát használva

 

Ez a legegyszerűbb módszer. Tedd a filtert a csészébe, és tölts rá forrásban lévő vizet. Mikor megítélésed szerint eleget ázott, vedd ki a filtert.
Figyelted a sorrendet? Nem a forró vízbe rakjuk a filtert, hanem a filterre öntjük a forró vizet. Amíg kiöntöd a vizet, lerakod a kannát, előhalászod a filtert, belelógatod a bögrébe, majd kicsit megmozgatod, hogy elkezdjen feloldódni az aroma, a víz több fokkal lehűl, a tealeveleket lassabban járja át az a lehűlt víz, amellyel végül érintkezik, így az eredmény nem csoda, ha messze elmarad a második módszertől, amelynek esetében a szinte még forrásban lévő víz azonnal átjárja a leveleket, és a maximumot hozza ki a teából.

 

Teáskannát használva

 

Használj friss, hideg vizet - a magyarázatot lásd a lap tetején. Tedd a vizet a vízforraló kannába, és forrald fel.
Közben készítsd elő a teáskannát: melegítsd fel úgy, hogy megtöltöd (vagy átöblíted) forró vízzel. Nem sokkal azelőtt, hogy a vízforraló kannában forrni kezdene a víz, ürítsd ki a teáskannát, és tedd bele a leveleket.
A legjobb, ha szabadon teszed a teát a teáskannába, de alkalmazhatsz különféle szűrőket is (ld. írásunkat a Filterest vagy levelest? oldalon). Természetesen használhatsz filteres teát is. Ebben az esetben a teáskanna aljára tedd a filtereket úgy, hogy a forró víz majd rájuk zúduljon.
A vízforraló kannából öntsd a vizet a tealevelekre. A legtöbb fekete és oolong teát akkor kell leforrázni, mikor a víz már teljesen forr. Hagyd a teát három-öt percig ázni, figyelembe véve, hogy a különféle teák eltérő idő alatt oldódnak ki. Az ázás alatt rázd meg jól a teáskannát vagy kavard meg a teát, hogy a levelek mozogjanak. Amikor leülepedtek, töltsd ki a teát. Tegyél bele, amit jónak látsz: tej, cukor, méz, citrom stb. Vigyázz, hogy ne hagyd sokáig állni, mert a túlzott mértékben kioldódott csersav tönkreteheti az ízharmóniát.

Az előkészületek alatt ne feledd, mindezt csak azért csinálod, hogy élvezd az igazi tea ízét. Semmi sem kötelező, csak ami jólesik.
Egészségedre!
 

 

Az a csodálatos jázmin...

 

Ázsiai országokban a jázmin egyfajta kultusznövény. Teafőzete nemcsak méregteleníti és nyugtatja a szervezetet, de mindemellett meglepően jó ízű is. Úgy tartják a bölcsek, hogy aki rendszeresen jázminteát fogyaszt, az megszépül. Persze ez egy bizonyos szinten így is van, hiszen segít a szervezetnek megszabadulni a méreganyagoktól, és ennek hatására fiatalabbnak, egészségesebbnek érzed magad - éppen ezért  olyannak látszol is.

Szinte minden kínai vagy japán étteremben és üzletben árulnak jázminteát. Ma azonban már közértek és nagyobb üzletek polcain is látni.

 

 

 

 

<<gyors linkek>>

 

- kávé receptek

- fűszerolaj

- pácolás

- kávészünet

Főzőshow háttérkép

letölthető

 

pizza:

1024x768

800x600