Főzőshow | Teaház | Kávészünet | Fit Zone | Fórum

Filterest vagy levelest? | Teafőzés | Teaházak Budapesten | Teatörténelem | Teafajták

 

A kandisz pálca

Európában már elterjedt, nálunk még alig ismerik. Hangulatos kiegészítő  teázás alkalmával, hiszen ötletes keveréke a cukorszórónak és a teáskanálnak. A cukor egy fa pálca végén van, és ahogyan a forró teát kavargatod, a kandisz cukor fokozatosan feloldódik benne.
Beszerezhető majdnem minden teaházban azok közül, melyek az alábbi listán szerepelnek.

Whittard of Chelsea

 

Ha véletlenül Angliában járnál, vagy esetleg éppen oda tartasz - de ha ismerősöd van kint, az sem rossz -, és szereted a különleges és kiemelkedően jó minőségű teákat, akkor feltétlenül látogass el egy Whittard shopba. (Vagy hozass az ismerősöddel onnan valamit.) Gyönyörű kék csomagolásban sorakoznak az üzletben a finomabbnál finomabb teakülönlegességek, melyek nagy részét ott helyben meg is lehet kóstolni, a rózsa ízűtől az erdei vegyes gyümölcsösig.

Érdekessége a teakeverékeknek, hogy 100%-ban természetes alapanyagokból készül, így a gyümölcsösben valóban gyümölcs darabkák, a rózsa ízűben rózsaszirmok, a mentásban pedig mentalevélkék adják a tea egyedi aromáját.

 

www.whittard.co.uk

 

 

 

 

 

Hol termesztenek teát?

 

Az első teatermesztő ország Kína volt, a déli, fujiani dialektusban létező ti hangalakból származik a mai tea szó is. Ha igazán jófajta teát szeretnél, akkor Kínából származó fajtát keress. Az egyik legjobb oolongot a világon Tajvanon termesztik. Japán is jelentős mennyiségben termel zöld teát, amelynek a nagy részét ott fogyasztják el.
Miután a britek rászoktak a teaivásra, meghonosították a növényt Indiában is, hogy jobban ellenőrizhessék a kereskedelmet. India, Sri Lanka és más délkelet-ázsiai országok adják a világtermelés  meghatározó részét.
Indonézia minden évben jelentős mennyiséget termel, elsősorban Jáván és Szumátrán. Ennek nagy részét keverékekben használják fel.
Ezen kívül termesztenek teát Oroszországban, Afrikában (elsősorban Kenyában), és Dél-Amerikában. Vannak közöttük figyelemre méltóak, de nem sok. A jó genetikai állomány mellett nagyon fontosak a megfelelő termesztési körülmények. A legjobb teák, pár kivételtől eltekintve, hűvös, hegyi környezetben nőnek. Nincs túl sok ilyen teatermelő terület Ázsián kívül.

Hogyan állítják elő a teát?

Az előállítás első lépése a szüret. A legtöbb helyen még mindig kézzel szüretelnek, ami (ahogy sejteni lehet) nagyon munkaigényes. Néhány termesztő gépet használ, amely porszívóhoz hasonlóan működik, leszippantja a leveleket az ágakról. Ez utóbbi módszert az olcsóbb teáknál használják, mivel így nem lehet szétválogatni a jó minőségű szárvégi leveleket a szár alján növő közönséges levelektől.
A leszüretelt leveleket két módon dolgozzák fel: CTC vagy hagyományos eljárással.
A CTC-t, amely a "crush, tear, curl", vagyis a "préselés, tépés, pödrés" rövidítése, elsősorban a gyengébb minőségű levelek esetében használják. A CTC eljárást géppel végzik, és a neve elég jól leírja a folyamatot. A gépek gyorsan összepréselik a fonnyadt tealeveleket, kinyomva a nedv nagy részét, majd széttépik azokat, és szoros labdákat pödörnek belőlük. A leveleket ezután hevítik vagy dehidratálják.
A legtöbb teás nem nagyon kedveli a CTC teát, mert ez az eljárás nem teszi lehetővé azt a gondos kezelést, amelyet a jó minőségű teák megérdemelnek. Ennek ellenére a CTC-nek megvan a helye a teaiparban: mivel gépesített eljárásról van szó, lehetővé teszi nagy mennyiségű levél gyors feldolgozását, ami egyébként pocsékba menne. Jó eljárás erős, robosztus ízű teák készítésére közepes minőségben - igazság szerint sokfajta levélnek ez a legmegfelelőbb feldolgozási módja.
A hagyományos módszer kissé összetettebb, és nagyrészt kézzel végzik. Az eljárás eltér a fekete, az oolong és a zöld teák esetében. A fekete tea készítésének alaplépései a fonnyasztás, a sodrás, a fermentálás és a szárítás.
Először a leveleket kiterítik a szabadba (lehetőség szerint árnyékba), amíg megfonnyadnak és petyhüdtté válnak annyira, hogy össze lehet sodorni őket anélkül, hogy megtörnének.
A sodrás a következő lépés. Ezt manapság már ritkán végzik kézzel. A sodrás segít összekeverni a különböző vegyületeket, amelyek a levélben találhatók, és elősegítik az fermentálást. A sodrás után a felhalmozott leveleket szétszedik, és hagyják fermentálódni.
A fermentációt, amely a sodrás során kezdődik, a levél fajtájától függő ideig folytatják. A hosszabb fermentálás kevésbé ízes, ám élénkebb teát eredményez.
Végül a leveleket hevítik, hogy lezárják a fermentációs folyamatot, és dehidratálják a leveleket, hogy tárolni lehessen őket.
Az oolongot a fekete teához hasonlóan készítik, csak kevesebb ideig fermentálják a leveleket.
A zöld teákat egyáltalán nem fermentálják. Egyes változatokat nem is fonnyasztanak, csak leszüretelik, szárítják és elszállítják.

 

Az a csodálatos jázmin...

 

Ázsiai országokban a jázmin egyfajta kultusznövény. Teafőzete nemcsak méregteleníti és nyugtatja a szervezetet, de mindemellett meglepően jó ízű is. Úgy tartják a bölcsek, hogy aki rendszeresen jázminteát fogyaszt, az megszépül. Persze ez egy bizonyos szinten így is van, hiszen segít a szervezetnek megszabadulni a méreganyagoktól, és ennek hatására fiatalabbnak, egészségesebbnek érzed magad - éppen ezért  olyannak látszol is.

Szinte minden kínai vagy japán étteremben és üzletben árulnak jázminteát. Ma azonban már közértek és nagyobb üzletek polcain is látni.

 

 

 

 

<<gyors linkek>>

 

- kávé receptek

- fűszerolaj

- pácolás

- kávészünet

Főzőshow háttérkép

letölthető

 

pizza:

1024x768

800x600