A kandisz pálca
Európában már
elterjedt, nálunk még alig ismerik. Hangulatos kiegészítő
teázás alkalmával, hiszen ötletes keveréke a cukorszórónak és a teáskanálnak.
A cukor egy fa pálca végén van, és ahogyan a forró teát
kavargatod, a kandisz cukor fokozatosan feloldódik benne.
Whittard of Chelsea
Ha véletlenül Angliában járnál, vagy
esetleg éppen oda tartasz - de ha ismerősöd van kint, az sem rossz -, és
szereted a különleges és kiemelkedően jó minőségű teákat,
akkor feltétlenül látogass el egy Whittard shopba. (Vagy hozass
az ismerősöddel onnan valamit.) Gyönyörű kék csomagolásban sorakoznak
az üzletben a finomabbnál finomabb teakülönlegességek, melyek nagy
részét ott helyben meg is lehet kóstolni, a rózsa ízűtől az erdei
vegyes gyümölcsösig.
Érdekessége a teakeverékeknek, hogy
100%-ban természetes alapanyagokból készül, így a gyümölcsösben
valóban gyümölcs darabkák, a rózsa ízűben rózsaszirmok, a mentásban
pedig mentalevélkék adják a tea egyedi aromáját.
www.whittard.co.uk
|
Hol termesztenek teát?
Az első teatermesztő ország Kína
volt, a déli, fujiani dialektusban létező ti hangalakból származik a
mai tea szó is. Ha igazán jófajta teát szeretnél, akkor Kínából
származó fajtát keress. Az egyik legjobb oolongot a világon Tajvanon
termesztik. Japán is jelentős mennyiségben termel zöld teát, amelynek a
nagy részét ott fogyasztják el.
Miután a britek rászoktak a teaivásra, meghonosították a növényt
Indiában is, hogy jobban ellenőrizhessék a kereskedelmet. India, Sri
Lanka és más délkelet-ázsiai országok adják a világtermelés
meghatározó részét.
Indonézia minden évben jelentős mennyiséget termel, elsősorban Jáván
és Szumátrán. Ennek nagy részét keverékekben használják fel.
Ezen kívül termesztenek teát Oroszországban, Afrikában (elsősorban
Kenyában), és Dél-Amerikában. Vannak közöttük figyelemre méltóak, de
nem sok. A jó genetikai állomány mellett nagyon fontosak a megfelelő
termesztési körülmények. A legjobb teák, pár kivételtől eltekintve,
hűvös, hegyi környezetben nőnek. Nincs túl sok ilyen teatermelő
terület Ázsián kívül.
Hogyan
állítják elő a teát?
Az előállítás első lépése a szüret. A legtöbb helyen még mindig kézzel
szüretelnek, ami (ahogy sejteni lehet) nagyon munkaigényes. Néhány
termesztő gépet használ, amely porszívóhoz hasonlóan működik,
leszippantja a leveleket az ágakról. Ez utóbbi módszert az olcsóbb
teáknál használják, mivel így nem lehet szétválogatni a jó minőségű
szárvégi leveleket a szár alján növő közönséges levelektől.
A leszüretelt leveleket két módon dolgozzák fel: CTC vagy hagyományos
eljárással.
A CTC-t, amely a "crush, tear, curl", vagyis a "préselés, tépés, pödrés"
rövidítése, elsősorban a gyengébb minőségű levelek esetében használják. A CTC eljárást géppel végzik, és a neve elég jól leírja a folyamatot. A
gépek gyorsan összepréselik a fonnyadt tealeveleket, kinyomva a nedv
nagy részét, majd széttépik azokat, és szoros labdákat pödörnek
belőlük. A leveleket ezután hevítik vagy dehidratálják.
A legtöbb teás nem nagyon kedveli a CTC teát, mert ez az eljárás nem
teszi lehetővé azt a gondos kezelést, amelyet a jó minőségű teák
megérdemelnek. Ennek ellenére a CTC-nek megvan a helye a teaiparban:
mivel gépesített eljárásról van szó, lehetővé teszi nagy
mennyiségű levél gyors feldolgozását, ami egyébként pocsékba menne. Jó
eljárás erős, robosztus ízű teák készítésére közepes minőségben - igazság szerint sokfajta levélnek ez a legmegfelelőbb feldolgozási módja.
A hagyományos módszer kissé összetettebb, és nagyrészt kézzel
végzik. Az eljárás eltér a fekete, az oolong és a zöld teák esetében.
A fekete tea készítésének alaplépései a fonnyasztás, a sodrás, a
fermentálás és a szárítás.
Először a leveleket kiterítik a szabadba (lehetőség szerint árnyékba),
amíg megfonnyadnak és petyhüdtté válnak annyira, hogy össze lehet sodorni
őket anélkül, hogy megtörnének.
A sodrás a következő lépés. Ezt manapság már ritkán végzik kézzel. A
sodrás segít összekeverni a különböző vegyületeket, amelyek a levélben
találhatók, és elősegítik az fermentálást. A sodrás után a felhalmozott
leveleket szétszedik, és hagyják fermentálódni.
A fermentációt, amely a sodrás során kezdődik, a levél fajtájától függő
ideig folytatják. A hosszabb fermentálás kevésbé ízes, ám élénkebb teát
eredményez.
Végül a leveleket hevítik, hogy lezárják a fermentációs folyamatot, és
dehidratálják a leveleket, hogy tárolni lehessen őket.
Az oolongot a fekete teához hasonlóan készítik, csak kevesebb ideig
fermentálják a leveleket.
A zöld teákat egyáltalán nem fermentálják. Egyes változatokat nem is
fonnyasztanak, csak leszüretelik, szárítják és elszállítják.
|
Az a
csodálatos jázmin...
Ázsiai
országokban a jázmin egyfajta kultusznövény. Teafőzete nemcsak
méregteleníti és nyugtatja a szervezetet, de mindemellett
meglepően jó ízű is. Úgy tartják a bölcsek, hogy aki rendszeresen
jázminteát fogyaszt, az megszépül. Persze ez egy bizonyos szinten így
is van, hiszen segít a szervezetnek megszabadulni a
méreganyagoktól, és ennek hatására fiatalabbnak, egészségesebbnek
érzed magad - éppen ezért olyannak látszol is.
Szinte minden kínai vagy japán
étteremben és üzletben árulnak jázminteát. Ma azonban már közértek és nagyobb üzletek polcain is
látni.
<<gyors linkek>>
- kávé
receptek
- fűszerolaj
- pácolás
- kávészünet
Főzőshow
háttérkép
letölthető
pizza:
1024x768
800x600 |