Főzőshow | Teaház | Kávészünet | Fit Zone | Fórum

Filterest vagy levelest? | Teafőzés | Teaházak Budapesten | Teatörténelem | Teafajták

 

A kandisz pálca

Európában már elterjedt, nálunk még alig ismerik. Hangulatos kiegészítő  teázás alkalmával, hiszen ötletes keveréke a cukorszórónak és a teáskanálnak. A cukor egy fa pálca végén van, és ahogyan a forró teát kavargatod, a kandisz cukor fokozatosan feloldódik benne.
Beszerezhető majdnem minden teaházban azok közül, melyek az alábbi listán szerepelnek.

Whittard of Chelsea

 

Ha véletlenül Angliában járnál, vagy esetleg éppen oda tartasz - de ha ismerősöd van kint, az sem rossz -, és szereted a különleges és kiemelkedően jó minőségű teákat, akkor feltétlenül látogass el egy Whittard shopba. (Vagy hozass az ismerősöddel onnan valamit.) Gyönyörű kék csomagolásban sorakoznak az üzletben a finomabbnál finomabb teakülönlegességek, melyek nagy részét ott helyben meg is lehet kóstolni, a rózsa ízűtől az erdei vegyes gyümölcsösig.

Érdekessége a teakeverékeknek, hogy 100%-ban természetes alapanyagokból készül, így a gyümölcsösben valóban gyümölcs darabkák, a rózsa ízűben rózsaszirmok, a mentásban pedig mentalevélkék adják a tea egyedi aromáját.

 

www.whittard.co.uk

 

 

 

 

A tea fajtái

 

Az összes tea ugyanabból a cserjefajtából származik (camellia sinensis), azonban a tea íze és típusa függ a termesztés helyétől, a kezeléstől (fermentálás, szárítás, kötegelés), a minőségtől (egész levél vagy törött levél, morzsalék illetve por), valamint attól, hogy a cserje felső, friss levélkéit használják fel, vagy az alsóbb, nagyobb, érettebb leveleket.

 

A fő különbség az eltérő feldolgozás. A három fő kategória a zöld, a fekete és az oolong.

 

A zöld tea szárított, kötegelt, vágott és a fermentáció nélküli, enyhén pörkölt levelekből készül. Csak 3 percig szabad főzni. Finom, gyakran kesernyés ízt és nagyon halvány színt ad.

 

A fekete tea érettebb levelekből készül, amelyeket először kötegekbe tekernek, megszárítanak, majd több órán keresztül fermentálják. 5 percig kell főzni (keleti teáknál tovább). Az íze erős, és szép vörösréz színt ad.

 

Oolong tea (Kína): átmenet a zöld és a fekete tea között. Enyhén fermentált. 7 percig kell főzni. A fekete teánál könnyebb az íze és világosabb a színe.

 

Természetesen számtalan különböző fajta létezik a három fő kategórián belül:

 

Fekete, keveretlen:

Assam (India)
Ceylon (Sri Lanka)
Darjeeling (India)
Keemun (Kína)
Nilgiri (India)
Sikkim (India)
Yunnan (Kína)

 

Népszerű fekete keverékek:

English Breakfast - Angol Reggeli
Irish Breakfast - Ír Reggeli
Russian Caravan - Orosz Karaván

 

Ízesített (fekete és zöld):

Jasmine (Kína; zöld, jázmin virágokkal ízesített)
Earl Grey (nemzetközi; fekete, bergamott olajjal ízesített)
Lapsang Souchong (Kína és Taiwan; fekete, füsttel ízesített)

 

Oolong:

Ti Kuan Yin [Tai Guanyin] (Kína belső területei)
Formosa Oolong (Taiwan, számos változat)
Pu-erh (Kína)

 

Zöld:

Gyokuro (Japán)
Spider Leg (Japán)
Mattcha (Japán; a teaszertartás során használják)
Sencha (Japán)
Hojicha (Japán)
Genmaicha (Japán)
Longjing [Lung Ching, Dragon Well] (Kína)
Baozhong (Kína)
Gunpowder (Kína)
 

 

Az a csodálatos jázmin...

 

Ázsiai országokban a jázmin egyfajta kultusznövény. Teafőzete nemcsak méregteleníti és nyugtatja a szervezetet, de mindemellett meglepően jó ízű is. Úgy tartják a bölcsek, hogy aki rendszeresen jázminteát fogyaszt, az megszépül. Persze ez egy bizonyos szinten így is van, hiszen segít a szervezetnek megszabadulni a méreganyagoktól, és ennek hatására fiatalabbnak, egészségesebbnek érzed magad - éppen ezért  olyannak látszol is.

Szinte minden kínai vagy japán étteremben és üzletben árulnak jázminteát. Ma azonban már közértek és nagyobb üzletek polcain is látni.

 

 

 

 

<<gyors linkek>>

 

- kávé receptek

- fűszerolaj

- pácolás

- kávészünet

Főzőshow háttérkép

letölthető

 

pizza:

1024x768

800x600