A kandisz pálca
Európában már
elterjedt, nálunk még alig ismerik. Hangulatos kiegészítő
teázás alkalmával, hiszen ötletes keveréke a cukorszórónak és a teáskanálnak.
A cukor egy fa pálca végén van, és ahogyan a forró teát
kavargatod, a kandisz cukor fokozatosan feloldódik benne.
Whittard of Chelsea
Ha véletlenül Angliában járnál, vagy
esetleg éppen oda tartasz - de ha ismerősöd van kint, az sem rossz -, és
szereted a különleges és kiemelkedően jó minőségű teákat,
akkor feltétlenül látogass el egy Whittard shopba. (Vagy hozass
az ismerősöddel onnan valamit.) Gyönyörű kék csomagolásban sorakoznak
az üzletben a finomabbnál finomabb teakülönlegességek, melyek nagy
részét ott helyben meg is lehet kóstolni, a rózsa ízűtől az erdei
vegyes gyümölcsösig.
Érdekessége a teakeverékeknek, hogy
100%-ban természetes alapanyagokból készül, így a gyümölcsösben
valóban gyümölcs darabkák, a rózsa ízűben rózsaszirmok, a mentásban
pedig mentalevélkék adják a tea egyedi aromáját.
www.whittard.co.uk
|
A tea fajtái
Az összes tea ugyanabból a
cserjefajtából származik (camellia sinensis), azonban a tea íze és
típusa függ a termesztés helyétől, a kezeléstől (fermentálás, szárítás, kötegelés), a minőségtől (egész levél vagy törött
levél, morzsalék illetve por), valamint attól, hogy a cserje felső,
friss levélkéit használják fel, vagy az alsóbb, nagyobb, érettebb
leveleket.
A fő különbség az eltérő feldolgozás.
A három fő kategória a zöld, a fekete és az oolong.
A zöld tea
szárított, kötegelt, vágott és a fermentáció nélküli, enyhén pörkölt
levelekből készül. Csak 3 percig szabad főzni. Finom, gyakran
kesernyés ízt és nagyon halvány színt ad.
A fekete tea
érettebb levelekből készül, amelyeket először kötegekbe tekernek,
megszárítanak, majd több órán keresztül fermentálják. 5 percig kell
főzni (keleti teáknál tovább). Az íze erős, és szép vörösréz színt ad.
Oolong tea (Kína):
átmenet a zöld és a fekete tea között. Enyhén fermentált. 7 percig
kell főzni. A fekete teánál könnyebb az íze és világosabb a színe.
Természetesen számtalan különböző
fajta létezik a három fő kategórián belül:
Fekete, keveretlen:
Assam (India)
Ceylon (Sri Lanka)
Darjeeling (India)
Keemun (Kína)
Nilgiri (India)
Sikkim (India)
Yunnan (Kína)
Népszerű fekete keverékek:
English Breakfast - Angol Reggeli
Irish Breakfast - Ír Reggeli
Russian Caravan - Orosz Karaván
Ízesített (fekete és zöld):
Jasmine (Kína; zöld, jázmin
virágokkal ízesített)
Earl Grey (nemzetközi; fekete, bergamott olajjal ízesített)
Lapsang Souchong (Kína és Taiwan; fekete, füsttel ízesített)
Oolong:
Ti Kuan Yin [Tai Guanyin] (Kína
belső területei)
Formosa Oolong (Taiwan, számos változat)
Pu-erh (Kína)
Zöld:
Gyokuro (Japán)
Spider Leg (Japán)
Mattcha (Japán; a teaszertartás során használják)
Sencha (Japán)
Hojicha (Japán)
Genmaicha (Japán)
Longjing [Lung Ching, Dragon Well] (Kína)
Baozhong (Kína)
Gunpowder (Kína)
|
Az a
csodálatos jázmin...
Ázsiai
országokban a jázmin egyfajta kultusznövény. Teafőzete nemcsak
méregteleníti és nyugtatja a szervezetet, de mindemellett
meglepően jó ízű is. Úgy tartják a bölcsek, hogy aki rendszeresen
jázminteát fogyaszt, az megszépül. Persze ez egy bizonyos szinten így
is van, hiszen segít a szervezetnek megszabadulni a
méreganyagoktól, és ennek hatására fiatalabbnak, egészségesebbnek
érzed magad - éppen ezért olyannak látszol is.
Szinte minden kínai vagy japán
étteremben és üzletben árulnak jázminteát. Ma azonban már közértek és nagyobb üzletek polcain is
látni.
<<gyors linkek>>
- kávé
receptek
- fűszerolaj
- pácolás
- kávészünet
Főzőshow
háttérkép
letölthető
pizza:
1024x768
800x600 |