Főzőshow | Teaház | Kávészünet | Fit Zone | Fórum

Filterest vagy levelest? | Teafőzés | Teaházak Budapesten | Teatörténelem | Teafajták

 

A kandisz pálca

 

Európában már elterjedt, nálunk még alig ismerik. Hangulatos kiegészítő  teázás alkalmával, hiszen ötletes keveréke a cukorszórónak és a teáskanálnak. A cukor egy fa pálca végén van, és ahogyan a forró teát kavargatod, a kandisz cukor fokozatosan feloldódik benne.
Beszerezhető majdnem minden teaházban azok közül, melyek az alábbi listán szerepelnek.

Whittard of Chelsea

 

Ha véletlenül Angliában járnál, vagy esetleg éppen oda tartasz - de ha ismerősöd van kint, az sem rossz -, és szereted a különleges és kiemelkedően jó minőségű teákat, akkor feltétlenül látogass el egy Whittard shopba. (Vagy hozass az ismerősöddel onnan valamit.) Gyönyörű kék csomagolásban sorakoznak az üzletben a finomabbnál finomabb teakülönlegességek, melyek nagy részét ott helyben meg is lehet kóstolni, a rózsa ízűtől az erdei vegyes gyümölcsösig.

Érdekessége a teakeverékeknek, hogy 100%-ban természetes alapanyagokból készül, így a gyümölcsösben valóban gyümölcs darabkák, a rózsa ízűben rózsaszirmok, a mentásban pedig mentalevélkék adják a tea egyedi aromáját.

 

www.whittard.co.uk

 

 

 

Leveles tea, filteres tea - melyik a jobb?

 

A jó minőségű teákat általában leveles teaként hozzák forgalomba gondosan zárt csomagolásban, amely felbontás után is megfelelően visszazárható. A filteres tea papírdoboza is körül van véve eredetileg celofánnal, amely védőréteget azonban a felbontás során eltávolítunk, így a tea a továbbiakban jobban ki lesz téve a levegőnek, tehát hamarabb veszít élvezeti értékéből.

Felbontás után törekedjünk a zacskó/doboz megfelelő visszazárására, vagy használjunk légmentesen záró fém/kerámia dobozt, hogy a tea illata, aromája megmaradjon.
Mondják, hogy filterben - keverékként - a gyengébb minőségű tea is könnyebben eladható, ám általánosítani ez esetben is elhamarkodott lenne. Tény, hogy az elegánsabb, különlegesebb teák esetében a forgalmazók gyakran előnyben részesítik a NEM filteres kiszerelést, azonban messzemenő következtetéseket ez alapján még ne vonjunk le. A filteres tea nagyon hasznos is lehet, például ha utazás során akarunk teát főzni.

Melyik a jobb? folyt. köv. :-)

 

Mennyi teát használjak?


Nincs igazi egyetértés ebben a kérdésben. A ősi közhely az, hogy egy teáskanálnyi kell minden személynek, plusz egy a teáskannának. Ez azonban nem határozza meg, mennyi víz jár egy személynek, vagy hogy pontosan mennyi is az egy teáskanálnyi. Hallottam a másfél decinként egy teáskanáltól kezdve a fél literenként egy teáskanálig különböző tanácsokat, ám ezek szintén nem szóltak a teáskanál méretéről, hogy az csapott-e vagy púpozott.
Igazából nem hiszem, hogy megbízható számítást lehetne találni, ugyanis a felhasználandó tea mennyisége számos tényezőtől függ. Ha tejet vagy cukrot akarsz tenni a teába, ajánlott több levelet használni. Ha friss, jó minőségű leveleket használsz, elég lesz kevesebb. Végső soron, csak azt lehet tanácsolni, hogy próbálkozz, és találd meg azt a mennyiséget, amely neked a legmegfelelőbb.

 

Tealabdák, szűrők stb.

Különféle segédeszközök léteznek a leveles tea készítéséhez

 

A levelek szabadon vannak a kannában

Ez az alapeset, amikor nem használunk semmilyen eszközt, hogy a leveleket kordában tartsuk.

Előnyök: A levelek szabadon mozoghatnak a vízben, és így erősebb, aromásabb tea készíthető.

Hátrányok: Valahogy el kell távolítani a teát a levelekről az oldódás végén, és ki kell mosni a leveleket a kannából.

Ha csak egy csészével főzöl, akkor kitöltheted a teát egy szűrőn át, amely felfogja a kannából kiszabadult leveleket. Ha több csészével főzöl, a következő lehetőségek közül választhatsz:

- Melegíts meg egy második teáskannát, amelybe a kész teát töltöd majd át.  Jó ötlet teamelegítőt használni a kész tea melegen tartásához.

- Töltsd át a kész teát egy termoszba.

 

Teatojás
A  teatojás alumíniumból készült, összecsavarható, tojás alakú szűrő, amelyen a víz átfolyhat.

Előnyök: könnyű eltávolítani a tealeveleket az italból, a szűrő egyszerűen tisztítható, valamint kevés levél szabadul el.

Hátrányok: eleinte nehéz eltalálni, hogy mekkora helyet hagyjunk a levelek kitágulásához, így a víz esetleg nem tud megfelelően áramolni a levelek körül.

 

Tealabda
A teatojástól eltérően ez általában rozsdamentes acélhálóból készül, azonban találkozhatunk műanyag és arany hálókkal is.

Előnyük: jobban mozoghat a víz, mint az alumínium tojásban. Könnyű a labdát és vele együtt a leveleket a bögréből/teáskannából kiszedni, és a szűrőt  tisztítani.

Hátrányok: az aroma kioldódása még mindig korlátozottabb, mintha a levelek teljesen szabadon lennének.

 

Kosaras filter
Ez egy fém, műanyag vagy cserép kosár, amely megtartja a leveleket. (Vannak teáskannák amiket külön ilyenhez készítettek.)

Előnyök: könnyű a filtert (és vele együtt a leveleket) kiemelni és tisztítani. 

Hátrányok: További költség. Nem minden kosár illik mindegyik kannába. A külön erre készített teáskannák drágák.

 

Teazokni
Szövet, amely megtartja a leveleket.

Előnyök: könnyű a teából kiemelni, és a zokni nem nagyon korlátozza a levelek tágulását.

Hátrányok: Nehéz tisztítani. Benne maradhat az előző tea íze.

 

Papír filter

Olyan, mint egy kávé filter, amely a teafőző masinák műanyag tartójába illik bele.

Előnyök: könnyű kiszedni és eldobni.

Hátrányok: hulladékot termel.

 

Plunger (pumpás) kanna
A pumpa lenyomja a leveleket a kanna aljára, és ott tartja azokat.

Előnyök: a levelek teljesen szabad mozgása.

Hátrányok: a levelek nem lettek eltávolítva az italból, így tovább oldódnak. Ráadásul ugyanúgy ki kell mosni a leveleket a kannából, mintha végig teljesen szabadon lettek volna.

 

 

 

 

Teafőző gépek

Kávéfőző géppel is lehet teát főzni, hasonlóan, mint ahogy kávét, azonban már kifejezetten teafőzésre fejlesztett készülékek is kaphatók. A legtöbb teás fő problémája ezzel az, hogy a gépek túl rövid időre forralják fel a vizet. Ez elég ahhoz, hogy kávét lehessen főzni, de távol áll az optimálistól a legtöbb tea esetében.

 

 

 

Az a csodálatos jázmin...

 

Ázsiai országokban a jázmin egyfajta kultusznövény. Teafőzete nemcsak méregteleníti és nyugtatja a szervezetet, de mindemellett meglepően jó ízű is. Úgy tartják a bölcsek, hogy aki rendszeresen jázminteát fogyaszt, az megszépül. Persze ez egy bizonyos szinten így is van, hiszen segít a szervezetnek megszabadulni a méreganyagoktól, és ennek hatására fiatalabbnak, egészségesebbnek érzed magad - éppen ezért  olyannak látszol is.

Szinte minden kínai vagy japán étteremben és üzletben árulnak jázminteát. Ma azonban már közértek és nagyobb üzletek polcain is látni.

 

 

 

 

<<gyors linkek>>

 

- kávé receptek

- fűszerolaj

- pácolás

- kávészünet

Főzőshow háttérkép

letölthető

 

pizza:

1024x768

800x600