Alapanyag megnevezése...
kapor

Alapanyag mértékegységei...
csipetnyi,ágacska,szál,izlés szerint

Tápanyagadatok... (100g élelmiszerben)
energia: 1kcal fehérje: 0g zsír: 0g szénhidrát: 1g

Alapanyag leírása...
Származás: A Földközi-tenger vidékén őshonos, hozzánk valószínűleg még a római légiósokkal érkezett. Gyógyhatás: Vízhajtó, felfúvódás, emésztési zavarok, hányinger, fogínygyulladás ellen jó hatású. A virág felhasználása: A kapor fiatal virágát ugyanúgy használhatjuk, mint leveleit, hajtásait, magját. Így levesekbe, főzelékekbe, salátákba, egyes gombaételekbe, körözöttekbe, mártásokba tehetjük, a kovászos uborka, a paprika, a savanyú káposzta és a tök eltevésénél fontos szerepet játszik, de kerülhet fűszeres ecetekbe és páclevekbe is. A tökfőzelék szinte elengedhetetlen fűszere. Egyéb részek felhasználása: Lásd a virág felhasználásánál. Érdekesség: Ókorig visszanyúló használatára bizonyíték, hogy már II. Amenhotep sírjában is találtak kapormaradványokat. A görögök szerint jelenléte a jólét jele, használták csuklás ellen, a középkorban pedig szerelmi bájitalok összetevője, illetve úgy gondolták, távol tartja a boszorkányokat. Német és angol neve, a “dill” az angolszász “dilla”, vagyis “álomba ringat” szóból ered. A magoknak valóban enyhén nyugtató hatásuk van. Forrás: wikipedia



Ha szeretnél hozzászólni, regisztrálj és jelentkezz be!