Alapanyag megnevezése...
póréhagyma

Alapanyag mértékegységei...
dkg,darab

Tápanyagadatok... (100g élelmiszerben)
energia: 37kcal fehérje: 0g zsír: 0g szénhidrát: 0g

Alapanyag leírása...
A póréhagyma ősalakja vadnövényként még olykor megtalálható a Földközi-tengermelléki országokban; vadnövényként - a többi hagymához hasonlóan - évelő természetű. A nyári póréhagymát elsősorban zöldhagymaként, frissen fogyasztják. Sok C- és B1-vitamint tartalmaz, emellett magas az ásványisó-tartalma, és sok vas van benne. Ezzel szemben az allilszulfid-tartalma alacsonyabb, mint a vöröshagymáé, ezért a póréhagymát fogyasztó ember leheletén a kellemetlen hagymaszag kevésbé és csak rövidebb ideig érződik. A téli póréhagyma vékonyabbjai ugyancsak jól használhatók zöldhagymaként. A kifejlett, vastag hagymák konyhai célokat szolgálnak: leves, mártás és kiváló ízű saláta készül belőlük. A póréhagyma zöld leveleiből szárítmány is készülhet: a megmosott leveleket félárnyékos helyen megszárítjuk, és üvegben vagy műanyag zacskóban tároljuk, télen minden étel ízesítésére alkalmas, ahol egyébként vöröshagymát szoktunk használni. Tápértéke és gyógyhatása: A póréhagyma tápértéke és gyógyhatása megegyezik a vöröshagymáéval. A különbség a felhasználásban van. Míg a vöröshagymát nagyobb mennyiségben ételek elkészítéséhez használjuk, a póréhagymát fõleg nyersen fogyasztjuk kisebb mennyiségben salátákhoz, vagy kiegészítõnek fõ ételek mellé.



Ha szeretnél hozzászólni, regisztrálj és jelentkezz be!