Alapanyag megnevezése...
vodka
Alapanyag mértékegységei...
l,dl,ml,pohár
Tápanyagadatok... (100g élelmiszerben)
energia:
224kcal
fehérje:
0g
zsír:
0g
szénhidrát:
1.5g
Alapanyag leírása...
Vodka (lengyelül wódka, во́дка oroszul) egy általában színtelen, szokás szerint gabonából vagy burgonyából desztillált alkoholos italfajta neve.
A vodka szesztartalma általában 35 – 60% térfogatszázalék. Koktélok készítésére is használják.
Története:
Eredete pontosan nem tisztázott, de nagy valószínűséggel mind Lengyelországból, mind Oroszországból származik. Meglepő módon a legutóbbi időkig nem foglalkoztak komolyan a vodkának mint terméknek a történetével. Ma számos más országban is gyártják. Paradox módon, a szovjet állam a Szovjetunió gyengülésének időszakában kísérelte meg visszaszerezni azokat a piaci pozíciókat, amelyek olyan híres védjegyek (mint a Smirnoff) elvesztésével és a vodka szó fajtanévvé válásával más országokba kerültek. Ugyancsak gyakran el kell viselniük, hogy részben az orosz emigráció miatt (pl. Wodka Gorbatschow) máshol is alkalmaznak orosz (oroszos hangzású) neveket. Védjegybitorlás miatt számos jogi eljárás indul
Forras: http://hu.wikipedia.org