Alapanyag megnevezése...
élesztő

Alapanyag mértékegységei...
dkg,g

Tápanyagadatok... (100g élelmiszerben)
energia: 103kcal fehérje: 13.8g zsír: 1.4g szénhidrát: 9.8g

Alapanyag leírása...
Az élesztő szó gombák egy csoportjára alkalmazott gyűjtőfogalom. A Saccharomyces nemzetségbe tartozó élesztőgombák több faját, legfőképpen a Saccharomyces cerevisae-t, és azoknak számos spontán kialakult vagy tenyésztett törzsét értjük alatta. Pontosabban, élesztőn inkább a belőlük készített élelmiszeripari termékeket értjük, a gombákat inkább élesztőgombáknak nevezzük. Külső jellemzői: Drapp színű, rugalmas tapintású, kagylós törésű, jellegzetes ízű és szagú, egysejtű gombák tömege. Egyéb pozitív tulajdonságai: Az élesztő rendszeres fogyasztása semlegesíti a stresszhatást, jelentős szerepet játszik a szénhidrátok lebontásának folyamatában is, mert serkenti a hasnyálmirigy működését, ezért rendkívül előnyös cukorbetegek számára is. Megszépíti a bőrt, a házi kozmetikában és a kozmetikai iparban régóta használják bőrregeneráló hatása miatt. Forras: http://hu.wikipedia.org



Ha szeretnél hozzászólni, regisztrálj és jelentkezz be!