Alapanyag megnevezése...
bazsalikom

Alapanyag mértékegységei...
csipetnyi,levél,ágacska,szál

Tápanyagadatok... (100g élelmiszerben)
energia: 1kcal fehérje: 0g zsír: 0g szénhidrát: 0g

Alapanyag leírása...
Eredetileg Dél-Ázsiából, Perzsiából, Afrikából került hazánkba, és itt is kedvelt, egynyáriként termesztett kerti, cserép- és fűszernövény lett. Jellegzetes illatú és dús aromájú, színe zöld, virága pedig fehér színű. Kellemes, a szegfűszegre emlékeztető, fanyar illatú, pikáns ízű fűszernövény, mely illóolajat, cseranyagot, szaponint és keserű anyagot tartalmaz. A kereskedelemben morzsolt állapotban kerül forgalomba. Légmentesen lezárt fűszertartóban, fénytől védve, lefagyasztva vagy kevés só-ecet-olívaolaj keverékben eltéve tárolandó. Felhasználása: Igen sokoldalúan felhasználható. Alkalmas levesek, (különösen fehérbabból készült) főzelékek, saláták, szószok, pácok, sültek, mártások, darált húsok, halételek, kolbászáruk, növényi ecetek, ecetes és vizes uborka ízesítéséhez, és gyógytea készítéséhez. Főtt ételekhez a főzés utolsó perceiben kell hozzáadni. Íze a legjobban citrommal és fokhagymával kombinálva érvényesül. Sokféle hatást tulajdonítanak neki. Nem csak afrodiziákumnak tartják, de emellett javítja az étvágyat és az emésztést, szél- és vizelethajtó, nyugtat, és még a köhögést is csillapítja.



Ha szeretnél hozzászólni, regisztrálj és jelentkezz be!