Alapanyag megnevezése...
mogyoróhagyma
Alapanyag mértékegységei...
dkg,db,fej
Tápanyagadatok... (100g élelmiszerben)
energia:
37kcal
fehérje:
0g
zsír:
0g
szénhidrát:
0g
Alapanyag leírása...
Mas neven salotta, aszkalóni hagyma (a palesztin Askalon városból hozták a keresztesek); scallion, échalote
Hagymáját a vöröshagymához hasonlóan ételízesítésre, főleg húsételek és mártások készítéséhez használják. A vörös- és a fokhagyma közeli rokona, valószínűleg Ázsiából származik. Rövid, hengeres levelei üregesek. Levendulakék vagy piros virágai sűrű ernyőben állnak. Télálló hagymái aprók - hosszúságuk nem éri el az 5 cm-t, átmérőjük 2,5 cm -, hosszúkásak, a fokhagymához hasonlóan csoportosan fejlődnek egy közös tönkön. A növény zsenge levelei is fogyaszthatók. Tavasszal ültetik, minden jó kerti talajban szépen fejlődik. A hagymákat ősszel szedik fel. A tavasszal nagy mennyiségben piacra kerülő újhagymát nem a mogyoró-, hanem a vöröshagyma hajtatásával termesztik.
Természetesen a mogyoróhagymából is többféle létezik.
A képen is különböző mogyoróhagymák láthatók, a hosszúkás a banánhagyma, a kerekded pedig a francia mogyoróhagyma. Mindkettőre jellemző a viszonylag kisebb méret, illetve az, hogy egy fejen belül több gerezdre bonthatók. Aromájuk finomabb a többi hagymánál, valószínű a francia séfek ezért is részesítik előnyben a salotta fajtákat.
Forras: http://www.terebess.hu