A teához használt kerámia
Szerző:
Hasznosság: 5p, Stílus: 5p, Szavazatok száma: 1db


A teához használt kerámia

 Az alapelv: minél kisebb az edényünk, annál jobb. A teáskanna lehetőleg ne legyen 0,5 literesnél nagyobb. Különféle teáskannák léteznek eltérő előnyökkel és hátrányokkal.
A cserép kannák hagyományosak ázsia nagy részén. A legtöbb jól tartja a hőt (a cserép vastagságától függően), és általában szépen díszített darabok, de mint minden cserép, ezek is könnyen kicsorbulnak vagy széttörnek.
A vastag üvegkannáknak azonos előnyei és hátrányai vannak, mint a cserépnek, azzal a fontos különbséggel, hogy láthatod a tea oldódását.
Vannak, akik a fém kannákat kedvelik. Hátránya, hogy az oldódás alatt gyorsabban elvezeti a hőt, mint a cserép. Egyesek szerint rossz mellékízt is adnak a teának.

Nagyon jók az eredeti, kínai I-Hsing teáskannák, amelyeket már évszázadok óta változatlanul használnak. Ezekben teljesedik ki legjobban a tea íze.
Vörös teákhoz máztalan, zöld és oolong teafajták elkészítéséhez pedig mázas kannát ajánlunk. Ha valaki csak magának vagy két személyre készít zöld/oolong teát, a "csung" kiváló erre. A csung teacsészéből, fedőből és alátétből áll. Ebben áztatjuk ki, és ebből is isszuk meg a teát. Fedele melegen tartja a teát, és szűrőként is használható, hogy a tealevelek ne kerüljenek a szánkba.


Ha szeretnél hozzászólni, regisztrálj és jelentkezz be!