Hogyan állítják elő a teát?
Szerző:
Hasznosság: 0p, Stílus: 0p, Szavazatok száma: 0db


Hogyan állítják elő a teát?

 Az előállítás első lépése a szüret. A legtöbb helyen még mindig kézzel szüretelnek, ami (ahogy sejteni lehet) nagyon munkaigényes. Néhány termesztő gépet használ, amely porszívóhoz hasonlóan működik, leszippantja a leveleket az ágakról.
Ez utóbbi módszert az olcsóbb teáknál használják, mivel így nem lehet szétválogatni a jó minőségű szárvégi leveleket a szár alján növő közönséges levelektől.
A leszüretelt leveleket két módon dolgozzák fel: CTC vagy hagyományos eljárással.
A CTC-t, amely a "crush, tear, curl", vagyis a "préselés, tépés, pödrés" rövidítése, elsősorban a gyengébb minőségű levelek esetében használják. A CTC eljárást géppel végzik, és a neve elég jól leírja a folyamatot. A gépek gyorsan összepréselik a fonnyadt tealeveleket, kinyomva a nedv nagy részét, majd széttépik azokat, és szoros labdákat pödörnek belőlük. A leveleket ezután hevítik vagy dehidratálják. 

  A legtöbb teás nem nagyon kedveli a CTC teát, mert ez az eljárás nem teszi lehetővé azt a gondos kezelést, amelyet a jó minőségű teák megérdemelnek. Ennek ellenére a CTC-nek megvan a helye a teaiparban: mivel gépesített eljárásról van szó, lehetővé teszi nagy mennyiségű levél gyors feldolgozását, ami egyébként pocsékba menne. Jó eljárás erős, robosztus ízű teák készítésére közepes minőségben - igazság szerint sokfajta levélnek ez a legmegfelelőbb feldolgozási módja.
A hagyományos módszer kissé összetettebb, és nagyrészt kézzel végzik. Az eljárás eltér a fekete, az oolong és a zöld teák esetében. A fekete tea készítésének alaplépései a fonnyasztás, a sodrás, a fermentálás és a szárítás. 

  Először a leveleket kiterítik a szabadba (lehetőség szerint árnyékba), amíg megfonnyadnak és petyhüdtté válnak annyira, hogy össze lehet sodorni őket anélkül, hogy megtörnének.
A sodrás a következő lépés. Ezt manapság már ritkán végzik kézzel. A sodrás segít összekeverni a különböző vegyületeket, amelyek a levélben találhatók, és elősegítik az fermentálást. A sodrás után a felhalmozott leveleket szétszedik, és hagyják fermentálódni.
A fermentációt, amely a sodrás során kezdődik, a levél fajtájától függő ideig folytatják. A hosszabb fermentálás kevésbé ízes, ám élénkebb teát eredményez. 

Végül a leveleket hevítik, hogy lezárják a fermentációs folyamatot, és dehidratálják a leveleket, hogy tárolni lehessen őket.
Az oolongot a fekete teához hasonlóan készítik, csak kevesebb ideig fermentálják a leveleket.
A zöld teákat egyáltalán nem fermentálják. Egyes változatokat nem is fonnyasztanak, csak leszüretelik, szárítják és elszállítják.


Ha szeretnél hozzászólni, regisztrálj és jelentkezz be!