Az igazi vecsési savanyúság titka!
Szerző:
Hasznosság: 5p, Stílus: 5p, Szavazatok száma: 1db


Fazekasné Gombár Mónikával beszélgettem, akinek családja már régóta savanyúságok készítésével foglalkozik. Többek között azt is megtudtam, hogy nem csak nagyon jól esnek például a marhapörkölt mellé, de fontos táplálék kiegészítők, vitaminforrások is. A savanyúságok a  túlsúly és a rák elleni küzdelemben is szerepet kaphatnak.

- Gegó: Mónika, miért olyan híres a vecsési savanyúság és a káposzta, hiszen az ország más részein is készítenek hasonló földi jókat?

- Mónika: Mert a Vecsés környéki földek ideálisnak bizonyultak a ilyen fajta zöldségek termesztéséhez. Erre már nagyapáink is rájöttek régen. Ennek köszönhetően alakult ki az a tradíció, amelyet a mi családunk is követ. Megörököltük a titkot, amit már nekünk kell majd átadnunk a fiatalabb nemzedéknek.

- Gegó: Igaz, hogy vannak olyan készítmények melyek teljesen tartósítószer-mentesek?

- Mónika: Igen ez így van. Mivel a technológia különbözik a házi készítésű savanyúságokétól, ezért egyes esetekben nincsen szükség tartósítószerre. A tejsavas erjedés során eléggé savas kémhatás alakul ki ahhoz, hogy a romlást okozó baktériumok ne tudjanak elszaporodni. Vannak olyan esetek, amikor nélkülözhetetlen a kémiai tartósítás, ilyenkor viszont csak a minimálisan szükséges mennyiséget alkalmazzuk.

- Gegó: Most van a befőzések ideje, de mit főzzünk be és hogyan? Milyen tanácsokat szoktál adni az embereknek?

- Mónika: Gyakorlatilag minden zöldség eltehető savanyúságnak, így szerintem leginkább az egyéni ízlés határozza meg, hogy mi kerüljön az üvegbe. De azért elmondom neked nagyvonalakban, hogy néhány savanyúságnak milyen hasznos tulajdonsági vannak.

Cukorbetegek is fogyaszthatják a nálunk készülő savanyúságok jó részét, mivel cukor helyett édesítőszert tartalmaznak. Nekik kiváló például a savanyú káposzta, mivel fogyasztása segít fenntartani az optimális  vércukorszintet.


Magas természetes C-vitamin tartalma miatt orvosok is gyakran ajánlják a téli időszakban mint vitaminforrást. A kovászos és csemege uborka zamatanyagokban gazdag, ezért elősegíti és megkönnyíti az emésztést. A cékla vértisztító hatású, magas a vastartalma, ezért orvosilag is ajánlott vérszegény embereknek. Répából és céklából összeállított kúra segít kiüríteni a salakanyagokat a szervezetből, csökkentve ezzel a szabad gyökök jelenlétét, melyek károsíthatják a sejtek DNS-ét, ami a rák kialakulásához vezethet.

A savanyú paprika savanyított formájában is megőrzi a C-vitamin tartalmát. Alacsony kalóriatartalmú, ezért fogyókúrázók is fogyaszthatják bátran.

- Gegó: Köszönöm szépen, Mónika! Ha valaki szeretne veled találkozni, kérdezni valamit, vagy vásárolni a savanyúságokból, hol talál meg téged?

- Mónika: Van egy kis standunk a Kelenföld Városközpont piacán, ahol anyukámmal dolgozunk. Mindenkit szívesen látunk.

gegó



Ha szeretnél hozzászólni, regisztrálj és jelentkezz be!