Edd, amit a véred diktál!
Szerző:
Hasznosság: 6.5p, Stílus: 6.5p, Szavazatok száma: 2db


Az egészséges táplálkozásról már sokféle megközelítésben hallhattunk. De, hogy igazán mit ehetünk és mit nem,  mi jó a testünknek, és mi nem, azt más nemigen tudja jobban megmondani a saját szervezetünknél.

A vércsoport szerinti táplálkozási rendszer,  mindössze utat mutat, amin érdemes elindulni azoknak, akik szeretnének egészségesebben élni.

  0-vércsoport A közép-európaiak 40 százaléka ebbe a típusba tartozik, egyébként ez vált elõször ismertté az összes közül. õseink fõleg hússal táplálkoztak, s ez (az erõs immun- és emésztõrendszernek köszönhetõen) elégségesnek bizonyult a túléléshez. A nullás vércsoportúak ma is sok gyomorsavval rendelkeznek, így kiválóan tudják hasznosítani a húsféléket.


0-vércsoport: nehezen dolgozza fel a búzalisztet, mert olyan anyagokat tartalmaz, amelyek zavarják az emésztést és a tökéletes tápanyag-felszívódást. A búzaliszt súlygyarapodáshoz is vezethet, mert a sikér negatívan befolyásolja az anyagcserét. Fogyassz hajdinát és rizslisztet, és kerüld a zabtermékeket.

Olíva: a táplálkozásában kiemelt szerepet játszanak az olajok. Ne fogd vissza magad, akár napi két evõkanállal is elfogyaszthatsz.

Diófélék és magvak: kevés dióra és magra van szükséged a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz. Válaszd a tökmagot és a diót.

Liszt és kenyér: 0-vércsoport nehezen dolgozza fel a búzalisztet, mert olyan anyagokat tartalmaz, amelyek zavarják az emésztést és a tökéletes tápanyag-felszívódást. A búzaliszt súlygyarapodáshoz is vezethet, mert a sikér negatívan befolyásolja az anyagcserét. Fogyasszon hajdinát és rizslisztet, és kerülje a zabtermékeket.

Zöldség és zöldféle:

mindenféle zöldséget fogyaszthatsz. A zöld, leveles fajták (saláta, brokkoli, spenót) gazdagok K-vitaminban, amely elõsegíti a vérképzést. Problémákat okozhat viszont a káposzta, a kukorica (utóbbi különösen fogyókúrázóknál, illetve cukorbetegségre való hajlam esetén). Paradicsomot csak ritkán fogyassz.

Hazai és déligyümölcs: gyümölccsel remekül pótolhatod kenyér- és tésztaigényedet. Már egyetlen egy szem bekebelezésével is hozzájárulsz a felesleges kilók lebontásához. Ajánlott az (aszalt) szilva és a füge. A kókuszra viszont érzékenyen reagálhatsz.

 

A-vércsoport 45 százalékos arányával a leggyakoribb Közép-Európában. 17-27 ezer évvel ezelõtt bukkant fel, és a nullásnál alkalmasabbnak mutatkozott a fertõzések leküzdésére. Az emésztõrendszer elsõsorban növényi fehérjékkel (zöldséggel, gabonával) való táplálkozásra rendezkedett be. A folyók, tavak, tengerek sok hallal, valamint a tenger gyümölcseivel látták el õseinket.

A-vércsoport: inkább vegetárius ételeket válasszon, pl. szóját, babot, más hüvelyeseket, gabonaféléket, zöldséget, gyümölcsöt és néha halat.

Olíva: az ő szervezetük kevés olajat igényel, de napi egy evõkanál olíva- vagy lenolaj mindenképpen jót tesz az emésztésnek. Kerüld a kukoricából préselt olajat.

Diófélék és magvak: a szóban forgó élelmiszerek remek táplálkozáskiegészítõk, fõleg a tökmag, a szotyola, a mandula és a dió.

Liszt és kenyér: mindenfajta kenyeret megehetsz, még a többféle magból sütötteket is. A müzlinél sem kell ügyelned arra, hogy van-e benne búzaliszt

Zöldség és zöldféle: a paprika az zavarhatja emésztésedet. Kerülendõ még a burgonya, a káposzta és a paradicsom.

Hazai és déligyümölcs: naponta háromszor egyél gyümölcsöt, fõleg szilvát és bogyóterméseket. Rendkívül egészséges az ananász is, banán helyett viszont válaszd a barackot és a fügét. óvatosan a dinnyével, kerüld a trópusi gyümölcsöket (mangó), mert izgatják a gyomor nyálkahártyáját.

 

  B-vércsoport A közép-európaiak 10 százaléka tartozik ide. Mintegy 12-17 ezer éve alakult ki. Az emberek akkoriban földmûves közösségekbe tömörültek. Nemcsak húst és tejtermékeket fogyasztottak, hanem minden ehetõt, amit csak a természet kínált számukra.

B-vércsoport: ideális étrendjébe tartozik a vadhús, a nyúl, az ürü és a bárány. Kerülnie kell viszont a csirkehúst. Jól emészti a tejtermékeket, ám meggyûlhet a baja néhány gabonafélével és a hüvelyesekkel. Ebben az esetben tarts zöldség- és gyümölcsdiétát.

Olíva: szervezeted jól bírja az olívaolajat, amelybõl napi egy evõkanál javallott. Annál kedvezõtlenebb hatású viszont a szezámmag-, a kukorica- és a napraforgóolaj.

Diófélék és magvak: kerüld a dióféléket és a magvakat, mert szervezeted nehezen dolgozza fel õket.

Liszt és kenyér: elsõsorban zabból és rizsbõl készült termékeket fogyasz. A túl sok búzaliszt könnyen súlygyarapodáshoz vezethet. Kerüld a rozsos dolgokat, mert a bennük lévõ lektin lerakódik az érhálózatban, és beteges vérelváltozásokat okozhat. A fogyás érdekében ne egyél hajdinából és kukoricából készült ételeket.


Zöldség és zöldféle: mivel fogékony lehetsz a vírusfertõzésekre, egyél minél több magnéziumban gazdag, leveles zöldséget. A paradicsom allergiás panaszokat okozhat. A daganatos és szívbetegségek megelõzése érdekében egyél sok friss zöldséget.

Hazai és déligyümölcs: az ananász elõsegíti az emésztést, tartózkodj viszont a gránátalmától és a fügétõl.

 

AB-vércsoport öt százalékos arányával térségünkben a legritkább típus. Kb. 1000-1500 éve létezik, általában érzékeny immun- és emésztési rendszerrel jár együtt.

AB-vércsoport: párosítsa az A- és B-vércsoportúak tápanyagait. Diétázáshoz fogyassz vegetárius ételeket, kis hússal és tejtermékekkel kiegészítve. Egy családon belül több vércsoport is lehet. Vannak olyan ételek, amelyek minden típus számára egyaránt megfelelõek, így a levesek (például pulykahúsleves, zöldségleves, joghurtos uborkaleves stb.) és a mártások.

Olíva: szintén az olívaolajat ajánljuk.

Diófélék és magvak: a mogyoró erõsíti az AB-sek immunrendszerét. Ha epeproblémáid támadnak, mogyoró helyett fogyassz kis mennyiségben mogyoróvajat.

Liszt és kenyér: minél többször szerepeljen étrendedben zab, rozs és rizs. Hetente legfeljebb kétszer egyél búzalisztet, különösen, ha fogyni szeretnél. A B-típushoz hasonlóan érzékenyen reagálhat hajdina- és kukorica-készítményekre.

Zöldség és zöldféle: Hasonlóan az A és B-vércsoportokéhoz, az AB-vércsoportnak is szüksége van a változatos zöldségbevitelre.

Hazai és déligyümölcs: minden mennyiségben fogyaszthatsz ananászt, citromot és grépfrútot. Kerüld ugyanakkor a trópusi gyümölcsöket (banán, mangó) és a narancsot. Utóbbi izgatja a gyomrot, ezáltal megakadályozza bizonyos nyomelemek felszívódását.

 

Tiltott élelmiszerek:

0-vércsoport: sertéshús (sonka, szalonna).

A-vércsoport: vadhús.

B-vércsoport: tengeri ételek (rák, garnéla, lazac, homár stb.).

AB-vércsoport: zsíros tejtermékek, vaj, sajt.



Ha szeretnél hozzászólni, regisztrálj és jelentkezz be!