Edd, amit a véred
diktál!
/vércsoport szerinti táplálkozás/
Az egészséges táplálkozásról
már sokféle megközelítésben hallhattunk. De, hogy igazán mit
ehetünk és mit nem, mi jó a testünknek, és mi nem, azt más nemigen
tudja jobban megmondani a saját szervezetünknél.
A vércsoport szerinti
táplálkozási rendszer, mindössze utat mutat, amin érdemes
elindulni azoknak, akik szeretnének egészségesebben élni.
0-vércsoport A közép-európaiak 40
százaléka ebbe a típusba tartozik, egyébként ez vált elõször
ismertté az
összes
közül. Õseink fõleg hússal táplálkoztak, s ez (az erõs immun- és
emésztõrendszernek köszönhetõen) elégségesnek bizonyult a
túléléshez. A nullás vércsoportúak ma is sok gyomorsavval
rendelkeznek, így kiválóan tudják hasznosítani a húsféléket.
0-vércsoport: nehezen dolgozza fel a búzalisztet,
mert olyan anyagokat tartalmaz, amelyek
zavarják az emésztést és a tökéletes tápanyag-felszívódást.
A búzaliszt súlygyarapodáshoz is vezethet, mert a
sikér negatívan
befolyásolja az anyagcserét. Fogyassz hajdinát és
rizslisztet, és kerüld a zabtermékeket.
Olíva:
a táplálkozásában kiemelt szerepet játszanak az
olajok. Ne fogd vissza magad,
akár napi két evõkanállal is elfogyaszthatsz.
Diófélék és magvak:
kevés dióra és magra van szükséged a
kiegyensúlyozott táplálkozáshoz. Válaszd
a tökmagot és a diót.
Liszt és kenyér:
0-vércsoport nehezen dolgozza fel a
búzalisztet, mert olyan anyagokat
tartalmaz, amelyek zavarják az emésztést és a tökéletes
tápanyag-felszívódást.
A búzaliszt súlygyarapodáshoz is vezethet, mert a
sikér negatívan
befolyásolja az anyagcserét. Fogyasszon hajdinát és
rizslisztet, és kerülje a zabtermékeket.
Zöldség és zöldféle:
mindenféle zöldséget fogyaszthatsz.
A zöld, leveles fajták (saláta, brokkoli, spenót) gazdagok
K-vitaminban, amely elõsegíti a vérképzést. Problémákat okozhat
viszont a káposzta, a kukorica (utóbbi különösen fogyókúrázóknál,
illetve cukorbetegségre való hajlam esetén). Paradicsomot csak
ritkán fogyassz.
Hazai és déligyümölcs: gyümölccsel
remekül pótolhatod kenyér- és
tésztaigényedet. Már egyetlen egy szem
bekebelezésével is hozzájárulsz a
felesleges kilók lebontásához. Ajánlott
az (aszalt) szilva és a füge. A kókuszra viszont
érzékenyen reagálhatsz.
A-vércsoport 45 százalékos arányával a leggyakoribb
Közép-Európában. 17-27 ezer évvel ezelõtt bukkant fel, és a nullásnál
alkalmasabbnak mutatkozott a fertõzések leküzdésére. Az
emésztõrendszer elsõsorban növényi fehérjékkel (zöldséggel, gabonával)
való táplálkozásra rendezkedett be. A folyók, tavak, tengerek sok
hallal, valamint a tenger gyümölcseivel látták el õseinket.
A-vércsoport: inkább vegetárius ételeket
válasszon, pl. szóját, babot, más hüvelyeseket, gabonaféléket,
zöldséget, gyümölcsöt és néha halat.
Olíva: az ő
szervezetük kevés olajat
igényel, de napi egy evõkanál olíva- vagy lenolaj mindenképpen jót
tesz az emésztésnek. Kerüld a kukoricából
préselt olajat.
Diófélék
és magvak: a szóban forgó élelmiszerek
remek táplálkozáskiegészítõk, fõleg a tökmag, a szotyola, a
mandula és a dió.
Liszt és kenyér:
mindenfajta kenyeret megehetsz,
még a többféle magból
sütötteket is. A müzlinél sem kell ügyelned
arra, hogy van-e benne búzaliszt
Zöldség és zöldféle:
a paprika az zavarhatja emésztésedet.
Kerülendõ még a burgonya, a káposzta és a paradicsom.
Hazai és déligyümölcs:
naponta háromszor egyél
gyümölcsöt, fõleg szilvát és
bogyóterméseket. Rendkívül egészséges az ananász is, banán helyett
viszont válaszd a barackot és a fügét.
Óvatosan a dinnyével, kerüld a trópusi
gyümölcsöket (mangó), mert izgatják a gyomor nyálkahártyáját.
B-vércsoport A közép-európaiak 10 százaléka
tartozik ide. Mintegy 12-17 ezer éve alakult ki. Az emberek akkoriban
földmûves közösségekbe tömörültek. Nemcsak húst és tejtermékeket
fogyasztottak, hanem minden ehetõt, amit csak a természet kínált
számukra.
B-vércsoport: ideális étrendjébe tartozik a vadhús,
a nyúl, az ürü és a bárány. Kerülnie kell viszont
a csirkehúst. Jól emészti a tejtermékeket, ám meggyûlhet a baja néhány
gabonafélével és a hüvelyesekkel. Ebben az esetben tarts zöldség- és gyümölcsdiétát.
Olíva:
szervezeted jól bírja az
olívaolajat, amelybõl napi egy evõkanál javallott. Annál
kedvezõtlenebb hatású viszont a szezámmag-, a kukorica- és a
napraforgóolaj.
Diófélék és magvak:
kerüld
a dióféléket és a magvakat, mert szervezeted
nehezen dolgozza fel õket.
Liszt és kenyér:
elsõsorban zabból és rizsbõl készült termékeket fogyasz. A túl sok
búzaliszt könnyen súlygyarapodáshoz vezethet. Kerüld
a rozsos dolgokat, mert a bennük lévõ lektin lerakódik az
érhálózatban, és beteges vérelváltozásokat okozhat. A fogyás
érdekében ne egyél hajdinából és
kukoricából készült ételeket.
Zöldség és zöldféle:
mivel fogékony lehetsz
a vírusfertõzésekre, egyél
minél több magnéziumban gazdag, leveles
zöldséget. A paradicsom allergiás panaszokat okozhat.
A
daganatos és szívbetegségek megelõzése érdekében egyél
sok friss zöldséget.
Hazai és déligyümölcs:
az ananász elõsegíti az emésztést, tartózkodj
viszont a gránátalmától és a fügétõl.
AB-vércsoport Öt százalékos arányával térségünkben
a legritkább típus. Kb. 1000-1500 éve létezik, általában
érzékeny
immun- és emésztési rendszerrel jár együtt.
AB-vércsoport: párosítsa az A- és B-vércsoportúak
tápanyagait. Diétázáshoz fogyassz vegetárius ételeket, kis hússal és
tejtermékekkel kiegészítve. Egy családon belül több vércsoport is
lehet. Vannak olyan ételek, amelyek minden típus számára egyaránt
megfelelõek, így a levesek (például pulykahúsleves, zöldségleves,
joghurtos uborkaleves stb.) és a mártások.
Olíva: szintén
az olívaolajat ajánljuk.
Diófélék és magvak: a mogyoró erõsíti az
AB-sek immunrendszerét. Ha epeproblémáid támadnak, mogyoró helyett
fogyassz kis mennyiségben mogyoróvajat.
Liszt és kenyér:
minél többször szerepeljen étrendedben
zab, rozs és rizs. Hetente legfeljebb
kétszer egyél búzalisztet, különösen, ha
fogyni szeretnél. A B-típushoz hasonlóan
érzékenyen reagálhat hajdina- és
kukorica-készítményekre.
Zöldség és zöldféle: Hasonlóan az A és
B-vércsoportokéhoz, az AB-vércsoportnak is szüksége van a
változatos zöldségbevitelre.
Hazai és déligyümölcs:
minden mennyiségben fogyaszthatsz
ananászt, citromot és grépfrútot. Kerüld
ugyanakkor a trópusi gyümölcsöket (banán, mangó) és a narancsot.
Utóbbi izgatja a gyomrot, ezáltal megakadályozza bizonyos
nyomelemek felszívódását.
Tiltott
élelmiszerek:
0-vércsoport:
sertéshús (sonka, szalonna).
A-vércsoport:
vadhús.
B-vércsoport:
tengeri ételek (rák, garnéla, lazac, homár stb.).
AB-vércsoport:
zsíros tejtermékek, vaj, sajt.
|