Cukor helyett méz!
Korunk
táplálkozási szokásai igencsak rémisztően hatnának egy
időutazó, múlt századi ember számára. Bár elmondhatjuk magunkról,
hogy technikai fejlődésünk óriásit nőtt az elmúlt száz év alatt,
és az ember modernebb és haladóbb gondolkozásúvá vált, de sajnos a
táplálkozásunkat tekintve súlyos elmaradásaink vannak a korábbi
kultúrákkal szemben.
Felfedeztük, hogy mennyire
fontos szerepet játszanak életműködésünkben a vitaminok, valamint
az ásványi anyagok, ezért lépten-nyomon találkozunk az üzletek
polcain különböző nem természetes, vagy természetesnek mondott
vitaminokkal dúsított termékekkel. De attól még, hogy ezeket a
termékeket fogyasztjuk, egyáltalán nem valószínű, hogy jót is
teszünk szervezetünknek. Sajnos az élelmiszeripart sokkal inkább a
marketing, mintsem az egészségesebb táplálkozás megvalósításának
önzetlen ügye vezérli.
Meglepő adatok a cukorról:
Megfelelően módosítva
étkezésünket, sok baj és betegség megelőzhető. Legfőbb
rossztulajdonságunk a mérhetetlen cukorfogyasztás. Képesek vagyunk
fejenként átlagosan 50kg-ot elfogyasztani belőle egy évben. Ez az
arány száz évvel ezelőtt csak 2kg volt, de még ötven éve is csak
10kg-ot tett ki. Ennek mindössze csupán 20-25%-át vásároljuk meg a
boltban mint kristálycukor. Tehát túlnyomó többsége más formában
jut szervezetünkbe: üdítők, lekvárok, ketchup, kakaó stb.
Miért eszünk ennyi cukrot?
A cukor,
hasonlóan az alkoholhoz vagy a nikotinhoz, okozhat fizikai
függőséget. Ugyanis fogyasztása elősegíti az úgynevezett
endorfin termelődését. Ez a vegyület „boldogsághormon” néven
is ismert. Természetes esetben olyankor termelődik a szervezetben,
amikor például sportolunk, örülünk, vagy szerelmeskedünk. Ebből a
szemszögből vizsgálva elmondható, hogy a cukor jót tesz a
léleknek, viszont a testnek már kevésbé.
A cukorfogyasztás
veszélyei:
Nem sokan
tudják, de ilyen mennyiségű édesség a cukorbetegség kialakulásának
valószínűségén kívül számos más veszélyt is rejteget magában.
Szervezetünknek a cukor feldolgozásához B-vitaminokra, valamint a
fogyasztása nyomán fellépő hirtelen kémhatás-változás kompenzálására kalciumra és további ásványokra
van szüksége. Tehát elsősorban B-vitamin
és kalciumhiányt okoz a szervezetben. Gyermekeinknél
a cukor hatására a csontozat különösen erősen károsodhat.
A következő betegségek
kialakulásában is legfőképp a cukor tehető felelőssé:
o
fogszuvasodás, fogínysorvadás
o
mozgásrendszeri megbetegedések, ún. reumatikus megbetegedések, a
gerincoszlop és a porckorong megbetegedései
o
anyagcsere
betegségek, mint pl. az elhízás, a cukorbetegség, a májkárosodás,
az epekő, a vesekő, a köszvény
o
emésztőrendszeri megbetegedések: székrekedés, a máj, az epehólyag,
a hasnyálmirigy, a vékony- és vastagbél megbetegedései
o
szív és
érrendszeri megbetegedések, mint a szívinfarktus, az
érelmeszesedés, vagy az agyvérzés
o
fertőző
betegségek iránti fogékonyság, ami mindig visszatérő légzőszervi
gyulladásokban és hurutokban, valamint hólyaghurutban és
vesemedence-gyulladásban nyilvánulhat meg
o
a legtöbb ún.
allergia
o
az
idegrendszer néhány megbetegedése
o
a rák
kialakulásában is bizonyos mértékig szerepe lehet
Mi is a kristálycukor
valójában?
A cukor
99.9%-ban a szacharóz nevű di-szacharid molekulából áll, amely egy
szőlő- és egy gyümölcscukor molekula összekapcsolódásakor
keletkezik. Ilyen koncentrációban cukor a természetben nem fordul
elő. A cukor cukornádból, illetve mérsékelt övi vidékeken
cukorrépából állítható elő. A cukor előállítása során minden
vitamin, ásványi só, nyomelem, enzim, telítetlen zsírsav, rostos
anyag, valamint íz- és szaganyag eltűnik. A cukor ez által egy vitál anyagoktól mentes táplálék, amely azonban felszívódásához és
feldolgozásához ezeket az anyagokat nem nélkülözheti. A cukor
fogyasztása így hiánytáplálkozást idéz elő.
Cukor helyett inkább méz!
A
kristálycukor alternatívái lehetnek például:
az édesítőszerek.
Ezek ugyan változatlan formában távoznak a szervezetből, de
- mesterséges eredetüknél fogva - hosszú távon okozhatnak problémákat.
Inkább cukorbetegeknek ajánlott.
a barnacukor.
Élettani hatásai teljesen megegyeznek a kristálycukoréval, csupán annyi a
különbség, hogy a barnacukor nem tisztított cukor, így minimális
vegyi anyagot tartalmaz.
a méz.
Természetes módon tartalmaz ásványi anyagokat, valamint
vitaminokat, így fogyasztása egészséges. Inverz cukrot tartalmaz,
ami gyorsabban lebomlik a szervezetben. Mindezek mellett számos gyógyító
hatása ismert.
gego
|