Olasz pizza házilag

(eredeti olasz recept alapján)

hozzávalók 4 főre (ez 2 nagy pizzát jelent)

 

Hozzávalók:

2,5 dkg élesztő

0,5 kg finomliszt

0,5 kg rétesliszt

2,5 dl langyos víz

csipet oregánó

csipet bazsalikom

1,5 kávéskanál cukor

1 teáskanál só

2 gerezd fokhagyma

Teáskanál olíva olaj

Pizza, pizza!

Hiszed vagy nem hiszed, ha megfelelően előkészíted az alapanyagokat, te is össze tudsz dobni egy jó kis pizzát annyi idő alatt, amennyi a futárnak kellene. Csak ha te sütöd, az lesz rajta, amit te szeretsz, és borravalót sem kér senki.

Tippek:

- Az élesztőt felhasználás előtt fél órával vedd ki a hűtőből, így hamarabb megkel majd a tészta.

- A már kiporciózott és megkelt tészta is lefagyasztható csakúgy, mint a paradicsomszósz. Felhasználás előtt csak fel kell olvasztani és formára nyújtani.

Az élesztőt a langyos vízzel és a cukorral futtasd fel, ami kb. 0,5 órát vesz igénybe. (Persze nyáron kicsit kevesebb idő is elég.) A liszteket mérd ki egy nagyobb tálba, majd tedd bele a fűszereket, az olajat, az összetört fokhagymát, valamint a sót (a mennyiség nem szentírás, kinek-kinek ízlése szerint). Ha az élesztő megkelt, öntsd a liszthez, és gyúrd a lehető legkeményebbre. Nyugodtan használhatod erre a célra az asztal lapját. (Izé, mármint ne azzal csináld, hanem azon :-) Ha készen vagy a gyúrással, válaszd szét a tésztát adagokra. A kapott cipókat helyezd vissza az edénybe, és szórj a tetejére egy csipetnyi lisztet. Ezután takard le egy tiszta konyharuhával. Ha jól csináltál mindent, a tészta nagyjából fél óra alatt a kétszeresére fog dagadni. Ezután már csak a formázás és nyújtás van hátra. Figyelj arra, hogy a tepsit olajozd ki a művelet előtt, mert különben odaragadhat a tészta. Előmelegített, forró sütőbe süsd. Feltétnek bármilyen megoldás szóba jöhet, habár a legtökéletesebb paradicsommártás receptjét megtalálod ugyanezen az alternatív sajtóorgánumon.

Praktikák

Kezdeném mindjárt azzal, hogy kétféle pizza tészta létezik. A vékony és a vastag. Én a vastag tésztájú receptet közöltem azon egyszerű oknál fogva, hogy a másikat nem lehet jól házilag megsütni. Ez nem csak az én személyes véleményem és tapasztalatom, hanem olasz barátom, Lucio is ezt a nézetet vallja, aki amúgy két dologban a legjobb: pizza evés kéz nélkül, bekötött szemmel - ebben igazi művész. A másik pedig: neki van a legnagyobb Jovanotti CD gyűjteménye a világon :-)

Az élesztő problematikája

Az élesztő vagy megkel, vagy nem. Nálam bevált recept, hogy az élesztőt csak olyan helyről veszem, ahol nem hűtik le túlságosan, ugyanis a hideg károsíthatja az élesztő gombákat.

A másik a víz, amiben felfuttatjuk. Tényleg legyen langyos, soha nem forró. Az élesztő élőlény, könyörgöm, ne öld meg! (Az más kérdés, hogy utána úgyis a gyomrunkban végzi majd a szerencsétlen.) A cukor viszont azért kell, mert elősegíti  szaporodásukat.

- A - A -